KUALA LUMPUR, 11 Dis – USIM tampil dengan kemenangan  bagi kategori Anugerah Industri  Buku- Suntingan Terbaik menerusi buku yang berjudul Diyat dalam Perundangan Islam. Majlis penyampaian Anugerah Buku Negara 2013 ini adalah anjuran Yayasan Pembangunan Buku Negara (YPBN) bersempena  Ekspo Buku 1Malaysia yang diadakan di PWTC Kuala Lumpur. Ekspo buku tersebut akan berlangsung bermula 11 hingga 15 Disember 2013 ini.

Majlis ini diadakan bertujuan bagi menghargai serta mengiktiraf sumbangan warga kerja di sebalik tabir industri perbukuan Malaysia. Mula diadakan sejak 2005 dan terbahagi kepada dua kategori utama iaitu Anugerah Perdana dan Anugerah Industri Buku.

Buku tersebut adalah hasil daripada penyelidikan  di bawah geran FRGS yang diperuntukan kepada penyelidik USIM yang diketuai oleh Mohammad Najib Abdullah dan beberapa penulis lain iaitu Hasnizam Hashim, Nabilah Yusof, Haliza  A. Shukor, Norman Zakiyy Chow Jen T’ Chiang dan Intan Nadia Ghulam Khan yang merupakan pensyarah di Fakulti  Syariah dan Undang-Undang USIM.

Buku ini menceritakan mengenai satu bentuk ‘compensation’ ataupun gantirugi yang wajib dibayar kepada wali atau waris disebabkan jenayah yang dilakukan oleh penjenayah kepada mangsanya. Hukuman diyat adalah hukuman kesalahan-kesalahan yang sehubungan dengan kesalahan qisas dan ia sebagai gantirugi di atas kesalahan-kesalahan yang melibatkan kehilangan nyawa atau kecederaan anggota badan. Ia merupakan satu perkara yang masih lagi ada titik kosongnya di dalam perundangan yang sedia ada kerana mangsa jenayah pada masa kini tidak mendapat pampasan yang sewajarnya diterima seperti yang digariskan oleh syariat Islam.

Menurut Mohammad Najib, kajian ini dibuat bertujuan bagi mengetahui bagaimana untuk mengaplikasikan atau melaksanakan sistem Islamic compensation ini dalam rangka perundangan Malaysia. “Harapan agar diyat ini dapat dilaksanakan dan seterusnya USIM menjadi sumber rujukan dalam pelaksanaan hukum tersebut”, tambah beliau lagi.

Disediakan oleh:

Noorumaina Mohamed Yunus

Penolong Pegawai Media StraComm