KUALA LUMPUR, 28 FEB 2015 – Berkonsepkan ‘busking’ dan santai, inisiatif penganjuran USIM Street Dakwah (USD) dalam mempelbagaikan metod penyebaran dakwah Islam merupakan pilihan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) apabila berjaya memukau dan menggamit pengunjung di Pasar Seni, Kuala Lumpur semalam.

Sementara itu, program sehari ini turut mendapat maklum balas dan respons yang positif daripada Naib Canselor USIM, Prof Dato’ Dr. Musa Ahmad. Beliau hadir untuk merasai sendiri pengalaman sebagai buskers dan dengan mengambil bahagian dalam persembahan deklamasi puisi. Ujar beliau, aktiviti yang direalisasikan oleh Pusat Kebudayaan USIM ini dilihat kreatif dan menjadi satu usaha murni dalam menyampaikan mesej kesederhanaan, bahkan memperkenalkan konsep wasatiyyah dalam Islam.

“Aspek seni di dalam program ini diketengahkan sebagai satu wadah dakwah untuk membawa masyarakat kepada kebaikan dan meninggalkan keburukan sejajar dengan tuntutan Islam iaitu amar ma’ruf nahi mungkar,” jelas beliau.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan Utusan, Dato’ Mohd Noordin Abbas, konsep ini sangat berkesan bagi mendekati Generasi Y yang sesuai dengan peredaran zaman pada masa kini.

“USIM tampil dengan konsep yang bertepatan dengan golongan sasaran khususnya pelajar-pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan masyarakat secara amnya, di samping pendedahan mengenai kesenian dan konsep-konsep dalam Islam secara santai,” ujar beliau ketika ditemu ramah.

USIM Street Dakwah yang julung kali diadakan ini memberi kelainan dan keunikan tersendiri dengan membawa konsep ‘sharing knowledge dan ‘sharing arewarness’. Pendekatan seumpama ini dizahirkan melalui persembahan-persembahan yang disusuli mesej yang hendak disampaikan kepada masyarakat. “Penyampaian dakwah sebegini mampu menjadi ikutan masyarakat oleh kerana ianya sangat dekat dengan rutin seharian kita dan mudah untuk difahami sekali gus menghindari segala persepsi jumud mengenai dakwah hiburan sebegini. Saya sangat setuju dengan adanya cara membaca doa, perkongsian tentang hak –hak yang seharusnya masyarakat harus peka dan kesedaran kesihatan adalah antara perkara pokok sebagai khalifah”, ujar Naib Juara pertandingan realiti Televisyen Imam Muda Musim ke-2 Imam Muda Nazrul.

Turut hadir Presiden Persatuan Buskers Malaysia Wady Hamdan dan beliau mengulas bahawa penyampaian dakwah melalui ‘busking’ seperti ini dilihat lebih komersial, terbuka dan mudah diterima kerana masyarakat kini lebih tertarik dengan hiburan”.

USIM Street Dakwah diterajui 30 orang mahasiswa USIM terdiri daripada Urus Setia Kesenian Pelajar berhasrat meneruskan usaha menyebar luas dakwah Islam menerusi seni yang berlandaskan tuntutan agama dan akan meneruskan kerjasama dengan Kumpulan Utusan, Jabatan Pembangunan Wanita dan Malaysian Buskers Club dalam menganjurkan program-program seperti ini pada masa akan datang.

Disediakan oleh:

Ejen Berita:
EB Sha Ahmad
Pusat Kebudayaan