Nur Hazielawati Abdul Malek
Nur Hazielawati Abdul Malek Pelajar, Fakulti Syariah dan Undang-undang

Gerakan sivil rakyat Palestin telah melancarkan kempen Boikot, Nyahlabur dan Sekatan (Boycott, Divestment and Sanction, atau BDS) terhadap Israel pada tahun 2005 untuk meminta negara itu menghormati undang-undang antarabangsa. Gerakan ini, yang ditaja oleh lebih 170 pertubuhan sivil dan politik Palestin, bermula dengan boikot sistem apartheid Afrika Selatan yang akhirnya berjaya pada tahun 1994.

Tahun 2023 kita dikejutkan dengan isu boikot sekali lagi, disebabkan pengeboman tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin di Gaza, yang telah membunuh lebih 11,000 orang awam, dua pertiga daripadanya adalah kanak-kanak dan wanita, boikot menjadi isu hangat. Oleh itu, umat Islam di seluruh dunia bersetuju untuk memboikot barangan dan jenama yang dikaitkan dengan Israel sebagai tanda bantahan terhadap keganasan. Walau bagaimanapun, apabila ia dilaksanakan, banyak orang salah faham tentang jenama dan syarikat mana yang perlu diboikot, sehingga terdapat kecenderungan untuk memboikot semua jenama dan syarikat yang berasal dari Amerika Syarikat (AS), serta semua jenama dan syarikat asing.

Kamus Dewan Edisi Keempat mentakrifkan “boikot” sebagai enggan berurusan dengan seseorang atau menyatakan rasa tidak bersetuju atau memaksa individu atau institusi yang berkenaan menerima syarat tertentu. Boikot, sebaliknya, ditakrifkan sebagai keenganan untuk membeli sesuatu barangan atau terlibat dalam apa-apa aktivitinya, seperti yang dinyatakan oleh Cambridge Dictionary. Ia juga boleh digunakan sebagai cara menyatakan ketidaksetujuan terhadap sesuatu isu.

Semangat menentang kezaliman dikenali sebagai boikot. Orang Islam menentang kezaliman, dan mereka membantu orang-orang yang dizalimi. Banyak negara Islam seperti Maghribi memberi perlindungan kepada orang Yahudi semasa mereka diusir daripada Andalusia (kini Sepanyol) pada abad ke-15, menyebabkan banyak perkampungan Yahudi wujud di sana.

Berhubung dengan hukum memboikot, keadaan mesti diambil kira. Kadang-kadang, apabila produk atau perniagaan tertentu secara langsung menyokong pembunuhan umat Islam, boikot boleh menjadi wajib. Umat Islam sepatutnya berkumpul bersama-sama untuk menunjukkan rasa menentang kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin sebagai tanda solidariti mereka. Jika boikot adalah satu-satunya cara untuk melemahkan musuh, maka ia mesti dilakukan mengikut kaedah berikut:

ما لا يتم الواجب إلا به فهو واجب

Maksudnya: “Suatu kewajipan yang tidak sempurna melainkan dengannya maka ia juga wajib”

Salah satu cara jihad menggunakan harta benda ialah boikot, yang bermaksud tidak membeli barangan yang dikeluarkan oleh musuh atau pihak yang menyokongnya. Semua orang harus berjihad mengikut kemampuan mereka. Allah SWT berfirman:

لِيُنفِقْ ذُو سَعَةٍ مِّن سَعَتِهِ ۖ

Maksudnya: “Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya”

Surah al-Talaq (7)

Menurut Syeikh Tahir bin Asyur, ayat ini berkaitan dengan nafkah yang diminta oleh seorang muslim, sama ada ia adalah wajib atau sunat, iaitu memberikan infak mengikut kemampuan. Terlepas daripada kempen boikot bermusim dan usaha negara kecil Malaysia, teruslah melakukan apa yang anda boleh. Usaha anda, walau sekecil mana pun, pasti akan bernilai dan dinilai oleh Allah SWT.

Orang ramai juga dinasihatkan untuk memboikot dengan akhlak dan ilmu, bukannya dengan terburu-buru tanpa berfikir panjang hingga menyebabkan kemudaratan yang tidak sepatutnya.

Untuk melaksanakan strategi boikot ekonomi, ia perlu dilaksanakan dengan teliti dan bijak. Untuk mengelakkan bahaya yang lebih besar, maslahah mesti diambil kira. Dalam salah satu karyanya, Syeikh “Izzuddin bin “Abd al-Salam menyatakan bahawa adalah wajar untuk membantu dalam kemaksiatan hukum dalam beberapa keadaan.

قد يجوز الإعانة على المعصية لا لكونها معصية بل لكونها وسيلة إلى تحصيل المصلحة الراجحة وكذلك إذا حصل بالإعانة مصلحة تربو على مصلحة تفويت المفسدة

Maksudnya: “Terkadang diharuskan menolong dalam kemaksiatan bukan karena kemaksiatannya, namun karena ia boleh membawa kepada kemaslahatan yang lebih kuat, begitu juga jika pertolongan itu mendatangkan kemaslahatan yang lebih besar dari menghindari mafsadah (keburukan).”

Ketika orang Islam menentang penindasan dan kezaliman yang dilakukan oleh Zionis Israel melalui boikot, kita mesti mengikuti etika yang digariskan dalam agama kita. Di antaranya, kita tidak boleh melawan kezaliman dengan kezaliman atau membuang kemudaratan dengan menyebabkan kemudaratan yang lebih besar.

Secara ringkasnya, jika perniagaan dan produk yang dihasilkannya benar-benar dimiliki oleh kaum penindas yang menindas orang Islam di Palestin atau oleh orang bersekongkol bersama mereka, maka adalah tepat dan penting untuk memboikot produk mereka mengikut kemampuan masing-masing.

Matlamat utama kempen boikot adalah untuk memberi tekanan kepada perniagaan yang terlibat secara langsung untuk mengubah polisi mereka berkenaan Palestin dan Israel. Ini adalah satu cara untuk memastikan boikot benar-benar mencapai matlamat, berstrategi, tidak menyimpang daripada objektif yang digariskan dan tidak menzalimi pihak yang tidak bersalah. Sikap tabayyun dalam menerima maklumat adalah penting dalam melaksanakan boikot untuk memastikan perniagaan yang ingin diboikot benar-benar terlibat secara langsung dengan Israel. Ini untuk mengelakkan orang yang tidak bersalah dizalimi.

Kita perlu melaksanakan kempen boikot dengan cara yang bijak dan berhikmah dan bukannya dengan cara yang ekstrem dan melulu, seperti memaki hamun pekerja syarikat yang terlibat kerana mereka sekadar mencari rezeki, mensabotaj dengan merosakkan infrastruktur atau mengambil gambar pelanggan sedang makan dan menyebarkannya di media sosial untuk menjatuhkan imej mereka. Selain itu, kita juga perlu mengambil kira situasi terpencil, seperti apabila seorang pemilik syarikat mendakwa bahawa seorang pemilik syarikat. Jika pekerja bekerja untuk syarikat francais yang membayar royalti kepada syarikat induk yang mungkin terlibat dalam menyumbang kepada negara haram Israel, mereka tidak harus dihukum. Walau bagaimanapun, selagi syarikat yang mereka bekerja tidak menyumbang kepada Israel secara langsung, seperti dengan memberi sumbangan atau cara lain, gaji mereka adalah halal.

Walaupun boikot adalah senjata berguna untuk melemahkan musuh Islam, ia harus dilakukan dengan bijak dan mengikut etika Islam. Boikot tidak sepatutnya dilakukan oleh orang Islam kerana emosi atau berdasarkan tanggapan palsu. Tanpa merosakkan orang Islam atau orang lain, boikot mesti dilakukan.