Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan
Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang

Manusia merupakan khalifah di atas muka bumi yang diamanahkan oleh Allah agar sentiasa menjaga dan melaksanakan segala perintah Allah. Bagi membolehkan mereka melaksanakan tugasan ini secara efektif, manusia telah dikurniakan akal dan nafsu sebagai pengimbang dan pemandu dalam memainkan sesuatu peranan. Alam bumi merupakan salah satu yang telah diciptakan oleh Allah sebagai tanda kekuasaanNya.

Manusia adalah sebahagian daripada ciptaan penting yang wujud di bumi dan mempunyai hubungan yang rapat dengan persekitarannya. Bumi yang dijadikan dengan penuh keindahan dan keseimbangan ini memerlukan pentadbir yang berkualiti bagi memastikan kesinambungannya terpelihara.

Oleh itu, manusia perlu memberikan perhatian dan tumpuan yang serius terhadap amanah yang telah diberikan oleh Allah dengan memastikan mereka mampu melaksanakan kedua-dua tugasan ini secara sempurna tanpa mengabaikannya.

Kelalaian manusia
Fenomena jerebu yang melanda negara ketika ini merupakan kesilapan dan kelalaian manusia itu sendiri. Ini berdasarkan firman Allah di dalam Surah Ar-Room ayat 41: Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia, (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).

Ada yang mengatakan bahawa fenomena jerebu yang berlaku ini merupakan salah satu tanda hari kiamat berdasarkan daripada salah satu tanda hari kiamat berdasarkan daripada salah satu surah di dalam Al-Quran iaitu Surah ‘Ad-Dukhan’ yang beerti asap. Dijelaskan oleh Allah SWT di dalam surah itu mengenai azab kepada satu golongan kaum musyrikin yang menolak seruan Rasulullah SAW.

Firman Allah SWT di dalam Surah Ad-Dukhan ayat 10 yang bermaksud: Maka tunggulah hari ketika langit membawa kabut yang nyata, yang meliputi manusia. Inilah azab yang pedih.

Tanda kiamat juga disebutkan di dalam sebuah hadis yang dikeluarkan oleh Imam Muslim didalam sahihnya: Sabda Baginda SAW: “Sesungguhnya kiamat tidak akan terjadi hingga ada sepuluh tanda (sebelumnya): Gerhana di Timur, gerhana di Barat, gerhana di Jazirah Arab, asap, dajal, binatang bumi, Yakjuj dan Makjuj, terbitnya matahari dari Barat, dan api yang keluar dari Yaman mengiring manusia.”

Berdasarkan ayat dan hadis di atas maka ramai yang mengatakan bahawa hari kiamat semakin hampir.

Ujian Allah
Hari kiamat tidaklah diketahui oleh sesiapa melainkan hanya Allah sahaja mempunyai rahsianya. Disebutkan dalam surah Luqman ayat ke 34 Allah berfirman yang bermaksud: Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat. Oleh yang demikian kejadian jerebu yang melanda negara hari ini merupakan ujian dan peringatan Allah supaya kita kembali kepadaNya dengan keinsafan dan bertaubat serta mengikut segala perintah Allah.

Ini kerana Allah akan sentiasa menguji hambanya dengan kelaparan, kesakitan, kekurangan hasil tanaman ataupun dengan kematian untuk mereka menyedari akan keagungan dan kehebatan Allah.

Saranan ketika jerebu
Islam menyarankan supaya kita menjaga nyawa seperti mana yang terdapat dalam Maqasid Syariah iaitu menjaga agama, nyawa, akal, keturunan dan harta. Oleh itu dinasihatkan supaya kita sentiasa mendengar arahan dan saranan daripada pihak berkuasa supaya tidak terjerumus dalam kemudaratan antaranya ialah:

1. Elakkan aktiviti fizikal di luar bangunan
2. Banyakkan berada di dalam bangunan
3. Banyakkan minum air kosong

Islam juga menyarakan supaya umat Islam melakukan solat Istisqa’ iaitu solat momohon agar hujan diturunkan. Solat merupakan doa dan ibadat yang paling penting bagi seorang hamba. Melalui solat ia dapat berhubung secara langsung dan paling hampir dengan Allah SWT serta kita juga disarankan untuk berdoa dengan rendah hati dan tawaduk di hadapan Allah Yang Maha Kuasa.