Merealisasikan nasyid sebagai khazanah warisan budaya telah berjaya mencungkil  kreativiti dan bakat-bakat pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam Festival Nasyid MAKUM 2011 yang bertemakan 1 Malaysia, bertempat di Dewan Canselor Tun Abdul Razak, Universiti Kebangsaan Malaysia pada 30 Oktober yang lalu .

Sebanyak 16 IPTA telah menyertai Festival Nasyid MAKUM 2011, dan pertandingan ini terbahagi kepada dua sesi  yang berlangsung disebelah petang dan malam.

Terdapat lapan kategori anugerah dan hadiah yang ditawarkan pada festival kali ini. Setiap kategori menawarkan tiga pingat iaitu emas, perak dan gangsa.

Penyampaian hadiah disempurnakan oleh Y.Bhg. Prof. Mohd Fadzil Abd. Rahman, Timbalan Naib Canselor HEPA UniMAS merangkap Pengerusi MAKUM.
Universiti Kebangsaan Malaysia dinobatkan sebagai johan keseluruhan dengan membawa pulang wang tunai RM2000 beserta piala iringan dan pingat emas manakala naib johan di menangi oleh Universiti Putra Malaysia dengan menerima wang tunai RM1500 beserta piala iringan dan pingat perak.

“Seiring Melangkah” hasil karya kreatif  Syukri Dahari yang dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Interakcee, Urusetia Kesenian Pelajar Unit Kebudayaan BHEP Universiti Sains Islam Malaysia berjaya meraih tempat ketiga keseluruhan dengan membawa pulang RM1000 beserta piala iringan dan pingat gangsa.

USIM juga berjaya membawa pulang pingat gangsa dalam kategori anugerah persembahan terbaik.

Menurut salah seorang peserta nasyid USIM, Mohd Juhairee Mohd Junaidie Khan “ Kemenangan ini merupakan satu lagi titik tolak untuk  kami terus bangkit memperjuangkan seni nasyid sekaligus mengharumkan nama USIM bukan sahaja di peringkat IPTA malahan diseluruh mata dunia.”

“Beliau juga turut mengatakan festival seperti ini dapat mengeratkan lagi hubungan silatulrahim dan  berkongsi pengalaman dengan mahasiswa dari IPTA yang lain”, katanya.

Buat julung kalinya USIM dan UKM dengan kerjasama MAKUM akan menerbitkan album kompilasi nasyid yang memuatkan lapan buah lagu terbaik dalam festival nasyid MAKUM  2011. Kesemua lapan lagu terbaik ini telah dinilai oleh juri professional tanahair.

Festival nasyid MAKUM 2011 merupakan medium yang berupaya menyalur serta merealisasikan gagasan 1 Malaysia melalui suntikan rasa kecintaan para pelajar terhadap bidang seni budaya antaranya dengan mengenali dan mendalami seni nasyid sesuai dengan temanya 1 Malaysia.

Ejen Berita: Suhaila, Ku Noorasyikin, Norhafizah