NILAI, 30 JUN 2015 – Projek pembangunan Pusat Islam Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan kos RM 20 juta berhampiran Bangunan Canselori Universiti ini berjalan mengikut jadual oleh kontraktor yang dilantik.

Kompleks Pusat Islam merupakan salah-satu binaan yang menjadi mercu tanda utama dalam pelan pembangunan Kampus Tetap USIM di Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan. Atas faktor kekangan kewangan Kerajaan, projeknya pembinaannya terhenti pada tahun 2002.

Pembinaannya yang strategik iaitu di antara Canselori dan Perpustakaan merupakan perlambangan kepada USIM sebagai sebuah Universiti Islam yang sentiasa memastikan elemen tadbir urus dan dasarnya (Canselori) dilaksanakan berdasarkan pertimbangan nilai keilmuan (Perpustakaan) dan bertunjangkan Al-Quran dan Sunnah (Pusat Islam).

“Melalui peruntukan baharu yang disalurkan oleh Kerajaan pada tahun lalu, kerja-kerja tanah dimulakan semula pada Jun 2014. Kompleks Pusat Islam yang dibina di atas tanah seluas 6500 meter persegi ini dibina setinggi dua tingkat meliputi ruang solat lelaki dan wanita berkapasiti 4000 jemaah serta pejabat pentadbiran, bilik imam, bilik VIP, bilik pengurusan jenazah, kaunter zakat dan beberapa kemudahan lain.”

“Pada pertengahan Mac lalu, kerja substructure telah selesai disiapkan dan kini penumpuan kerja adalah untuk menyiapkan tiang (column) dan lantai (slab) aras satu iaitu zon solat dan halaman (courtyard) masjid. Masjid ini juga mempunyai sebuah menara dengan struktur aras satu menara masjid ini juga telah disiapkan.” ujar Naib Canselor USIM, Prof. Dato’ Dr. Musa Ahmad.

Selain mempunyai menara, masjid ini akan mempunyai struktur binaan kubah utama yang bewarna biru sebagai kesinambungan struktur kubah di bangunan Canselori. Tempoh pembinaan yang memakan masa selama 22 bulan dengan jangkaan siap sepenuhnya pada April 2016 nanti.

Dibina pada tapak asalnya dengan beberapa perubahan reka bentuk dilakukan untuk kesesuaian semasa, apabila siap kelak ia akan merancakkan aktiviti dan agenda Islam di dalam kampus dan memberi manfaat kepada masyarakat Islam sekitar khususnya Nilai. Antaranya seperti menjadi masjid untuk Solat Jumaat, kuliah agama, kelas bimbingan Fardhu Ain, Kelas Pengajian al-Quran dan lain-lain lagi.

Pada masa kini, warga USIM dan penduduk berdekatan telah menunaikan solat Jumaat di dalam kampus bertempat di Surau Kolej Kediaman Satu sejak Oktober 2010 lagi setelah mendapat kebenaran Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan.

Disediakan oleh:

Zaini Othman

PUSAT KOMUNIKASI STRATEGIK (STRACOMM)

Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

71800 Nilai, Negeri Sembilan

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204