Nilai, 20 Ogos 2010 – Sempena sambutan bulan kemerdekaan ke-53, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) telah menganjurkan Majlis Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan 2010 bertempat di Kolej Kediaman Nilam Court, USIM. Majlis ini telah dirasmikan oleh Y.Bhg. Profesor Dato’ Dr. Muhamad Muda Naib Canelor USIM.

Sambutan Bulan Kemerdekaan ini merupakan program tahunan USIM yang bertujuan memperkasa semangat patriotisme di kalangan kakitangan dan pelajar. Disamping itu menimbulkan kesedaran, kefahaman, menanam dan memperkuat semangat patriotisme kepada pelajar agar mereka berupaya menjadi pelapis kepimpinan negara yang mempunyai jati diri yang tinggi.

Y.Bhg Dato’ Naib Canselor ketika menyampaikan ucapan pelancaran berkata “kemerdekaan yang dikecapi hari ini bukan datang secara bergolek namun dataag dengan usaha yang tidak mengenal penat lelah para pejuang kemerdekaan dan limpah rahmat daripada Allah. Jesteru, sebagai generasi selepas kemerdekaan harus sentiasa syukur dengan nikmat kemerdekaan ini dan berusaha untuk mengekalkan kemerdekaan yang dikecapi” ujarnya.

Selain itu, sambutan bulan kemerdekaan ini turut dilancarkan di kampus USIM cawangan Pandan Indah yang dirasmikan oleh Y.Bhg. Profesor Dr. Musa Ahmad, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa.

Memandangkan pada kali ini Sambutan kemerdekaan jatuh pada bulan Ramadhan, USIM mengambil kesempatan menggabungkan sambutan bulan kemerdekaan ini dengan majlis berbuka puasa dan solat tarawih bersama warga USIM.

Turut diadakan tazkirah kemerdekaan yang disampaikan oleh Exco MPP USIM dan gotong-royong memasak bubur lambuk oleh kakitangan Bahagian Keselamatan USIM. Menu istimewa yang menjadi hidangan setiap kali bulan Ramadhan itu disediakan seawal pagi dan diedarkan kepada semua pelajar dan kakitangan USIM bermula pukul 6.00 petang.

Oleh :
Siti Maizatul Akmar Ismail
Pembantu Wartawan
Unit Komunikasi Korporat
pwartawan@usim.edu.my
Tel : 06-7988025/8026/8027/8028