NILAI, 13 JULAI 2016 – Tiada apa yang mampu diungkapkan oleh 10 pelajar mangsa kebakaran selain bersyukur ke hadrat Allah SWT apabila menerima bantuan sumbangan daripada Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) serta beberapa pihak prihatin di Majlis Penyampaian Sumbangan Kewangan bertempat di Surau Taman Desa Anggerik semalam.

Rumah sewa pelajar yang terbakar pada 9 Julai lalu menerima bantuan USIM melalui Tabung Amanah Kebajikan Pelajar berupa wang tunai RM 1,000.00 serta mendapat penginapan baharu di Kolej Kediaman Acacia Avenue selain menerima sumbangan pihak lain dalam bentuk baucer buku bernilai RM100.00 setiap seorang.

“Usaha yang dilaksanakan ini adalah bagi meringankan kesusahan mangsa selain sebagai persediaan pelajar menyediakan keperluan sebelum memulakan sesi pembelajaran semester baru nanti,” ucap YBhg. Prof Dato’ Dr Hassan Basri, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni).

“Difahamkan hampir 80 peratus terbakar yang memusnahkan pelbagai barangan antaranya dokumen peribadi, kelengkapan diri yang mana ditinggalkan oleh pelajar sebelum pulang bercuti sempena hari raya dan cuti semester”.

Turut memberi sumbangan adalah Dato Dr.  Fathul Bari Mat Jahya,  Pengerusi Aktivist Belia Tanah Air (ABATA), Tuan Jamawi Jaafar, Pengerusi MyPrihatin, Majlis Perwakilan Pelajar USIM dan Masjid Bandar Baru Nilai.

“Kami terpanggil dan segera menghulurkan sumbangan ini atas rasa simpati atas musibah yang menimpa pelajar kerana ia sesuatu yang tidak diduga dan berharap pelajar masih semangat meneruskan pembelajaran nanti,” ujar Dato Dr.  Fathul Bari Mat Jahya, EXCO Pemuda UMNO yang juga merupakan Pengerusi Aktivist Belia Tanah Air (ABATA).

Disediakan oleh:

Syazlyna Jamil
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204