NILAI, 13 Oktober 2021 – Dua pelajar Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) rangkul Johan Kategori Tilawah dan Johan Kategori Hafazan (1-30 juzuk) di Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Negeri Wilayah Persekutuan Tahun 1443H/2021M baru-baru ini.

Mereka adalah Muhammad ‘Ammar Muhklis Abdul Mohsin, 23, dan Athirah Salihah Al Azmi,23,  masing-masing dari Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah. Johan setiap kategori membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM5000, pakej menunaikan umrah, sijil dan trofi.

‘Ammar, anak sulung dari tiga beradik ini bergiat aktif menyertai Pertandingan Tilawah sejak dari zaman sekolah rendah lagi mewakili negeri kelahirannya, Kedah. Kemudian beliau menyambung pengajian menengah di Maktab Mahmud Pokok Sena dan turut memenangi Johan Qari dari Tingkatan Satu hingga Lima semasa pengajiannya.

“Saya berasa bersyukur dan menganggap ia adalah rezeki kerana tahun lepas saya mendapat Naib Johan. Pada pertandingan kali ini cabaran berbeza apabila ia diadakan secara dalam talian buat kali pertama dan alhamdulillah saya memenangi Johan”.

Manakala Athirah yang berasal dari Kajang, Selangor turut melahirkan rasa syukur atas kemenangan ini. Beliau mula aktif sertai pertandingan hafazan ketika belajar di Sekolah  Menengah Islam IQKL.

Apabila di tanya mengenai cabaran sepanjang penyertaan ini adalah pengurusan masa dalam mengulangkaji hafalan dan aktiviti berpersatuan di fakulti.

“Dua hari sebelum bertanding saya menyertai kursus di fakulti, dan keesokkannya adalah hari pertandingan. Alhamdulillah, kos pengajian saya dalam bidang Qiraat, dan ia merupakan satu kelebihan kerana saya berpeluang untuk sentiasa memperbaiki bacaan saya”, ujarnya.

Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Negeri Wilayah Persekutuan yang diadakan julung kalinya secara dalam talian melalui aplikasi Zoom ini disertai oleh 14 peserta Qari dan Qariah,  dan 26 peserta Hafazan dalam tiga kategori, iaitu kategori 1 (1-10 juzuk), kategori 2 (1-20 juzuk) dan kategori 3 (1-30 juzuk).

Majlis penutup dan pengumuman para pemenang telah disempurnakan oleh Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Disediakan oleh:
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai Negeri Sembilan