TAIWAN, 15 Disember 2019 – Kolej GENIUS Insan terus melakar kecemerlangan buat negara Malaysia apabila dinobatkan sebagai Juara Keseluruhan dalam pertandingan STEM Design Asia Competition 2019 yang berlangsung di Taiwan pada 15 Disember 2019.

SAM LABS STEM DESIGN ASIA COMPETITIONS merupakan acara tahunan di Taiwan yang meraikan perkembangan teknologi robotik dan automasi di peringkat sekolah dan universiti.  Kolej GENIUS Insan diwakili oleh pelajar Tahap 1 berusia 16 tahun iaitu, Muadzam Fahmy Bin Mokhtar, Amirah Farahiya Binti Zuraimi, Muhammad Akmal Hamdan Bin Zulkarnain, Muhammad Najmi Bin Shahlan, Muhammad Haziq Bin Kamal Ariffin.

Pertandingan yang disertai 23 buah kumpulan dari seluruh negara benua Asia mempunyai dua pusingan.  Pusingan pertama ialah Fastest Fingers Competition – penyelesaian masalah menggunakan computational thinking di mana masalah disediakan oleh pihak penganjur dan pasukan-pasukan ini akan dinilai melalui kecepatan menyelesaikan masalah tersebut dan memenuhi kriteria yang ditetapkan. Pasukan-pasukan terbaik akan pergi ke peringkat seterusnya iaitu separuh akhir dan akhir. Pada pusingan akhir, iaitu Project Presentation – peserta akan dinilai mengikut tema, kreativiti, pemahaman teknikal, tahap automasi yang terlibat, dan penyelesaian masalah.

Lebih membanggakan selain mendapat Johan Keseluruhan, pasukan Kolej GENIUS Insan juga berjaya merangkul Emas bagi kategori Best Research Award dan Best Prototype Award.  Menurut Muhammad Akmal Hamdan, 16, beliau berasa sangat teruja dan tidak percaya apabila diumumkan menjadi juara keseluruhan pada pertandingan itu.  Hamdan ketika ditemuramah menyatakan perasaan gembira dan bersyukur kehadrat Ilahi kerana dia dan pasukan berjaya membawa pulang kejayaan buat Malaysia. Hamdan juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada pensyarah yang menjadi penasihat mereka dan seluruh warga Kolej GENIUS Insan yang mendoakan kejayaan mereka di Taiwan.

Dalam pertandingan tersebut pasukan Korea Selatan telah mendapat tempat kedua dan Pasukan dari Arab Saudi mendapat tempat ketiga.

Nor Adlyizan Theis
Kolej Genius Insan