NILAI, 22 Mei 2016 – Seramai 40 pelajar Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Tahun empat Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) telah semarakkan program kemasyarakatan bersama penduduk Kg. Felda Bukit Rokan dengan menganjurkan program Karnival i-Health Jom Sihat 2016.

Program yang  mendapat kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Tampin, Adun Gemencheh dan JKKK Felda Bukit Rokan Gemencheh Negeri Sembilan merupakan rentetan kajian yang telah  diadakan selama hampir 6 minggu di Felda Bukit Rokan iaitu kajian mengenai pengetahuan dan sikap terhadap kesihatan sosial dan penyakit berkaitan kepada penduduk yang berumur 18 tahun hingga 24 tahun.

Menurut Pengarah Program Muhammad Luqman Bin Yunus, antara objektif program adalah untuk menggalakkan penduduk khususnya belia mengamalkan gaya hidup sihat, meningkatkan ilmu pengetahuan mengenai kesihatan sosial di samping membina hubungan yang baik antara komuniti Felda Bukit Rokan bersama pelajar perubatan USIM.

“Selain itu, karnival i-Health Jom Sihat 2016 merupakan kesinambungan membentangkan hasil kajian kami kepada komuniti Felda Bukit Rokan, khususnya  bagi mereka yang terlibat dalam kajian kami agar kami dapat memberitahu serta membantu meningkatkan kepekaan dan kesedaran mereka tentang kepentingan kesihatan sosial dan penyakit berkaitan masalah sosial”, tambah Luqman.

Pelbagai aktiviti yang dijalankan bersama penduduk dari kanak-kanak sehingga orang dewasa antaranya pertandingan mewarna, sukaneka, menghias makanan, kuiz dan cabutan bertuah. Turut diadakan pameran kesihatan dan antidadah, pemeriksaan kesihatan, gigi dan derma darah.

Program ini turut diserikan dengan kehadiran Adun Gemencheh Yang Berhormat Tuan Mohd Isam Bin Haji Mohd Isa sebagai perasmi program. Turut hadir sama Dekan FPSK Prof. Madya Dr. Muhamad Shamsir bin Mohd Aris.

 

Disediakan oleh:

Noorumaina Mohamed Yunus
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204