NILAI, 15 Dis 2015 – Journalism Corner pertama dengan kerjasama Malaysian Press Institute (MPI) berjaya dilancarkan oleh pelajar tahun empat komunikasi kewartawanan, Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan (FKP), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), di dalam satu majlis pelancaran yang diadakan di ruang legar FKP.

Mengangkat objektif utama program ini iaitu untuk  memberi pendedahan yang lebih menyeluruh mengenai bidang kewartawanan, 41 perantis daripada pelajar komunikasi kewartawanan di bawah bimbingan Dr. Siti Suriani Othman, pensyarah Komunikasi mengambil inisiatif dengan membuka sebanyak 11 meja bagi mempamerkan hasil karya serta membentangkan hasil temuramah mereka bersama editorial writer di ruang legar FKP dan turut memberi peluang kepada sesiapa sahaja bertanyakan soalan mengenai bidang kewartawanan.

Dr Siti Suriani Othman ketika ditemui berkata, idea penubuhan program ini terhasil ketika beliau mengajak para pelajar komunikasi kewartawanan ke Xiamen University bagi melihat Journalism Corner di sana.

“Saya telah meminta para pelajar Komunikasi di Xiamen University untuk membuat Journalism Corner bagi tujuan yang sama iaitu sebagai pendedahan tentang dunia kewartawanan selain menambah pengetahuan mereka.”

“Saya menjemput pelajar Kewartawanan USIM untuk melihat hasil kerja pelajar Xiamen dan dari situ, para pelajar USIM meminta saya untuk membuat program seperti itu di USIM juga,” tambah beliau lagi.

Majlis pelancaran yang turut dihadiri oleh Datuk Dr. Chamil Wariya, Ketua Pegawai Eksekutif MPI telah dirasmikan oleh Prof Madya Dr. Mohd Yahya Mohamed Ariffin, Dekan FKP.

Prof Madya Dr. Mohd Yahya Mohamed Ariffin dalam ucapan perasmiannya, mengucapkan syabas dan tahniah kepada Dr Siti Suriani dan semua pelajar tahun empat komunikasi kewartawanan kerana berjaya menganjurkan journalism corner pertama di USIM ini.

“Syabas dan tahniah kepada Dr Siti Suriani dan para pelajar kerana berjaya menghasilkan journalism corner ini dan saya amat berbangga atas pencapaian ini.”

Journalism corner ini mendapat sambutan memberangsangkan daripada mahasiswa USIM pelbagai fakulti termasuk daripada Fakulti Syariah Undang-undang, Fakulti Pengajian Al-Qur’an dan Sunnah, dan juga Fakulti Ekonomi dan Mualamat.

Dalam pada itu, pihak perpustakaan USIM yang memberikan sokongan sepenuhnya kepada program ini turut menyediakan satu sudut tetap di perpustakaan USIM yang dinamakan sebagai ‘Journalism Corner’ selama dua tahun bagi mempamerkan hasil karya terbitan pelajar komunikasi kewartawanan buat tatapan umum seperti akhbar USIM Today, Majalah Cetus, rencana yang telah diterbitkan di dada akhbar dan banyak lagi.

Nor Hasnah Abd Wahid

Dikemaskini oleh: