Pelajar USIM dapat peluang bekerja semasa pengajian

NILAI, 31 Julai 2018 – Pusat Alumni Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bekerjasama dengan syarikat alumni USIM, Tunas Duta Cemerlang (TDC) melalui Program Kebolehpasaran Mahasiswa sebagai Duta TDC yang menyediakan peluang bekerja sambil belajar kepada 30 orang pelajar USIM dari pelbagai fakulti.

TDC diwakili oleh Pengarah Urusannya, En. Hafizzudin Hiew dan Pn. Al-Arabi yang merupakan alumni USIM berkata sebagai penganjur bersama, mereka mengharapkan program ini dapat memberi pendedahan sebagai persediaan kepada bakal graduan untuk menghadapi dunia perniagaan dan alam pekerjaan yang sebenar.

“Melalui program ini, peserta berpeluang mengikuti beberapa siri seminar dan bengkel serta aktiviti mentor-mentee yang holistik sebagai bimbingan bakal graduan yang berminat dalam bidang keusahawanan,” ujar Pn. Al-Arabi.

Naib Canselor USIM, YBhg. Prof. Dato’ Dr. Musa Ahmad dalam ucapan di Majlis Pelancaran tersebut berkata melalui program ini bakal graduan USIM dapat membuat persediaan awal merancang kerjaya serta mempersiapkan diri mental dan fizikal selain mendapatkan maklumat kerjaya di bidang keusahawanan atau mana-mana sektor pekerjaan nanti.

“Selaras dengan aspirasi USIM sebagai Kampus Barakah, agenda keusahawanan ini akan terus diperkasakan di kalangan pelajar khususnya,” ucapnya.

Antara pelajar yang ditemui, Nur Atifah Husna Mohd Zailan, pelajar tahun akhir Fakulti Kempimpinan dan Pengurusan menyatakan penglibatannya sebagai Duta TDC bukan sahaja membuka peluang pekerjaan namun turut mendapat banyak ilmu yang boleh digunakan untuk menghadapi cabaran dunia pekerjaan.

“Peluang yang ada ini akan saya gunakan sebaiknya lebih-lebih lagi pada zaman genting sebegini yang sukar untuk mendapat pekerjaan malah perlu bersaing dengan bakal graduan lain untuk mendapatkan kerja,” ujarnya lagi.

Disediakan oleh:
Syazlyna Jamil
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan
Tel : 06-798 8026/78620/78629 Faks : 06-798 8032

2018-08-02T08:34:36+00:00