NILAI, 19 April 2018 – Projek Tiffin Unni dari Kelab Enactus Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) telah berjaya dipilih untuk ke peringkat separuh akhir Social Enterprise Literacy for Youth (SELFY) 2017/2018 yang berlangsung pada 17 April bertempat di Maju Junction Mall, Kuala Lumpur.

Projek Tiffin Unni merupakan salah sebuah daripada 19 kumpulan yang dipilih untuk ke peringkat separuh akhir SELFY 2017/2018. Kesemua kumpulan tersebut dibahagikan mengikut 2 kategori yang dipertandingkan iaitu Institusi Pengajian Tinggi Awam/Swasta dan Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti. Setiap kumpulan dikehendaki membentangkan hasil projek yang merangkumi pengenalan projek, misi sosial, penyata aliran tunai serta berkongsi pengalaman sepanjang menjalankan projek.

Projek Tiffin Unni merupakan aktiviti keusahawanan sosial yang dikendalikan oleh 5 pelajar Enactus USIM. Tujuan projek ini diadakan adalah untuk membantu pelajar yang kurang berkemampuan bagi menjana pendapatan sendiri dengan menghasilkan makanan menggunakan produk yang hampir tamat tempoh namun masih boleh digunakan dengan harga yang lebih murah. Bahan-bahan makanan hampir tamat tempoh tersebut akan diproses kembali menjadi makanan baharu yang lebih enak dan menyelerakan.

“Sepanjang program ini dijalankan, kumpulan kami telah menjana pendapatan sebanyak RM 1,304.00 melalui perniagaan jualan makanan cream puff. Diharapkan agar Projek Tiffin Unni dapat memberi inspirasi kepada pihak lain terutama golongan belia hasil daripada perkongsian dalam projek perintis, SELFY,” ujar Adlin Hayat, wakil kumpulan .

Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit atau dikenali sebagai AKPK, ialah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan April 2006 untuk membantu individu menguasai situasi kewangan mereka dan mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak.

AKPK Malaysia melaksanakan pelbagai program pendidikan kewangan kepada golongan muda berusia 18 hingga 25 tahun. Salah sebuah program yang dijalankan adalah SELFY yang memberi peluang kepada golongan belia untuk mempelajari kaedah pengurusan kewangan yang baik dan lebih praktikal.

Disediakan oleh :
Adlin Hayat Mustafa
Unit Bisnes & Publisiti Kelab Enactus
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204