NILAI, 15 Mac 2019 – Pusat Islam Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) telah mengadakan Majlis Pelancaran Program Dana Ihya’ Ramadan 2019/1440H pada jumaat lalu di Kompleks Islam Tunku Mukhriz

Majlis dimulakan dengan ucapan dari Encik Mohammad Aizuddin Abdul Aziz, Pengarah Pusat Islam Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Beliau menyampaikan hasrat agar semua pihak bersama-sama menjayakan tabung dana Ihya’ Ramadan pada tahun ini di samping dapat berkongsi rezeki sesama saudara islam.

“Tujuan utama pelancaran Dana Ihya’ Ramadan adalah untuk membina rasa kebersamaan dan tanggungjawab dalam menggerakkan Tabung Dana Ihya’ Ramadan 2019 tanpa mengira latar belakang warga USIM,Selain itu, menyokong ke arah hasrat USIM untuk menjadi Kampus Barakah di samping melahirkan warga USIM yang mampu menarik barakah Allah SWT,”

“Sasaran jemaah yang akan menerima juadah berbuka puasa pada tahun ini adalah seramai 500 orang jemaah berbuka puasa berbanding 450 orang pada tahun sebelumnya. Sasaran jemaah untuk menerima juadah berbuka puasa ini meningkat pada setiap tahun dari awal tabung ini di perkenalkan.” tambah beliau.

Dalam ucapan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni) USIM, Prof Madya Dr Mohd Rushdan Mohd Jailani, beliau berterima kasih dan mengucapkan penghargaan kepada Pusat Islam selaku peneraju Program Dana Ihya’ Ramadan 2019/1440H.

“Saya difahamkan bahawa pengurusan Pusat Islam telah merancang pelbagai aktiviti yang bermanfaat pada bulan Ramadhan ini antaranya Tazkirah Zohor, Iftar Ramadan, Solat Tarawih Berjemaah, Jamuan Moreh Tadarus Al-Quran, Qiamullail dan lain-lain pengisian untuk warga USIM dan sekitar Nilai.”

Dalam masa yang sama beliau juga menyeru warga USIM bersama-sama merealisasikan untuk menjayakan program ini bagi turut serta menderma dan menyumbang untuk menyediakan juadah kepada para jemaah yang hadir untuk berbuka puasa di USIM.

Perasmian disempurnakan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni) USIM, Prof Madya Dr Mohd Rushdan Mohd Jailani. Turut hadir sama Naib Canselor USIM Prof Dato Dr Musa Ahmad.

Badrul Hisham Zakaria
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Tel : 06-7978629/78620 Faks : 06-798 8032