NILAI, 7 MAC 2016 – Siswa Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Irfan Faruqi Mohd Fairus, 21 dipilih mewakili dan membawa nama Malaysia ke Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri pada 19-25 Mac 2016.

Beliau dinobatkan sebagai Johan membawa pulang hadiah wang tunai RM 1,000, piala dan sijil penghargaan dalam pertandingan akhir untuk memilih wakil negara yang berakhir di Kuliah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak.

Sesi pemilihan yang dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi dan Majlis Debat Universiti-universiti Malaysia (MADUM) melibatkan seramai 28 orang peserta mewakili institusi pengajian tinggi masing-masing seperti UIAM, Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Malaysia Sabah.

Mempersembahkan tajuk pidato “Pendidikan Hakiki Transformasi Umat Pencerah” dengan gaya bersahaja dan menarik, ia ternyata memberi tuah kejayaan kepada Irfan Faruqi dalam pemilihan kali ini.

“Alhamdulillah, penyertaan kali kedua dalam pemilihan PABM selepas kali pertama pada tahun lalu tidak berjaya, memberi kejayaan manis pada saya. Selepas ini saya akan menggalas harapan dan nama Malaysia dan USIM secara bersama, pastinya tekanan ini lebih tinggi tetapi persediaan terbaik akan saya lakukan bersama jurulatih,” ujarnya.

Sementara itu jurulatih Debat Bahasa Melayu USIM, Encik Muhammad Irhamuddin Ibrahim berkata, persiapan bagi PABM akan tertumpu kepada penyelidikan ilmiah, penambahbaikan dari sudut gaya dan intonasi vokal serta melihat kembali persembahan para peserta PABM yang lalu.

Pemilihan Irfan Faruqi mewakili negara kali ini membanggakan universiti kerana beliau merupakan pemidato kedua dari USIM dipilih selepas Mohd Ikhwan Mohd Rosseli pada 2013 dan muncul Johan PABM Piala Perdana Menteri (Kategori Nusantara) ketika itu. Turut bersama-sama mewakili negara bersama Irfan Faruqi nanti adalah Haziq Jamaludin,23 dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang muncul Naib Johan dalam pemilihan ini.

Disediakan oleh:

Mohd Zaini Othman
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204