NILAI, 19 Jun 2019– Pusat Tamhidi (Asasi) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menerima kemasukan seramai 854 orang pelajar baharu bagi sesi 2019/2020 pada baru-baru ini bertempat di Dewan Tuanku Canselor USIM. Terdiri daripada 275 pelajar lelaki dan 579 pelajar perempuan, Tamhidi USIM juga menerima pelajar antarabangsa dari Brunei dan Indonesia dengan masing-masing mendaftar masuk ke lima buah program Tamhidi yang ditawarkan iaitu Tamhidi Sains dan Teknologi; Tamhidi Perakaunan dan Muamalat; Tamhidi Syariah dan Undang-undang; Tamhidi Perubatan; dan Tamhidi Pergigian.

Satu pengisian baharu sepanjang sesi taaruf (suai kenal) dengan suasana alam kampus untuk pelajar Tamhidi iailah ialah Program Tadabbur Alam. Pengarah Pusat Tamhidi, Puan Alifah Hj Hamid berkata, program eksplorasi tadabbur alam yang dimasukkan ke dalam slot taaruf ini adalah pendekatan terkini mendekatkan pelajar dengan suasana kampus sebagai alam baharu mereka selepas alam persekolahan.

“Program tadabbur alam ini menggalakkan pelajar beriteraksi dengan alam dalam konteks eksplorasi dan selari dengan penekanan daripada pihak pengurusan USIM tentang pentingnya kelastarian kampus dalam mewujudkan suasana kondusif dalam sesebuah institusi ilmu. Antara pengisian program pelajar perlu menjalankan kerja- kerja seperti penyiraman pokok, membaja, penanaman pokok, pembersihan kawasan, mengutip daun kering, menanam serai, mengecat tayar, menggembur tanah, menyemai benih pokok cili dan pelbagai lagi”

“Secara tidak langsung para pelajar diberi pendedahan khusus tentang pengindahan landskap dan kawasan serta mengekalkan konsep kampus hijau (green campus). Aktiviti ini memupuk kepentingan semangat kerja berpasukan, tanggungjawab dan sayangkan universiti. Terima kasih kepada tenaga pengajar dan pelajar senior yang turut sama membantu merealisasikan program tadabbur alam ini” ujar beliau.

Bagi Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) USIM, Profesor Madya Dr. Mohd Rushdan Mohd Jailani, beliau yang melahirkan rasa kelegaan apabila memantau secara dekat proses pendaftaran yang berjalan lancar.

“Alhamdulillah proses pendaftaran berjalan baik dengan setiap proses mengambil masa kira-kira 2 hingga 3 minit untuk selesai. Pengangkutan bas disediakan bagi membawa keluarga dan pelajar ke kolej kediaman di dalam kampus USIM. Pembantu Mahasiswa dikalangan pelajar senior USIM juga amat efektif melicinkan lagi proses pendaftaran khususnya di kolej kediaman dengan membantu mengangkut beg dan barangan lain pelajar ke unit kediaman”

Tambah beliau, inisiatif menyediakan tiga sesi pendaftaran akademik dilihat satu cara strategik yang dapat memberi ruang ibu bapa memilih waktu pendaftaran anak-anak mengikut masa masing-masing sekaligus mengelakkan kesesaskan.

Secara keseluruhannya Pusat Tamhidi USIM telah menerima sebanyak 12,127 permohonan bagi kemasukan kali ini dengan 1,526 pelajar telah memilih USIM sebagai pilihan pertama dan seramai 1,348 calon pelajar yang layak telah ditawarkan melanjutkan pengajian ke Tamhidi USIM. Pada sesi ambilan kali ini, Program Tamhidi Sains dan Teknologi menerima pelajar paling tinggi iaitu seramai 276 pelajar diikuti Tamhidi Perakaunan dan Muamalat seramai 198 pelajar dan Tamhidi Syariah dan Undang-undang seramai 180 pelajar.

Disediakan oleh:
Zaini Othman
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan