NILAI, 23 Ogos 2022 – Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) buat pertama kalinya telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bersama dengan Nurflix Sdn Bhd yang matlamat utamanya adalah menyokong keterlibatan industri bersama golongan akademik.

Melalui MoU ini, USIM dan Nurflix akan bekerjasama untuk menghasilkan dokumentari bagi merungkai rahsia berkaitan al-Quran dan Sains yang akan turut melibatkan penyelidik-penyelidik dalam kalangan akademik univesiti selain program penempatan Latihan Industri pelajar di industri.

Peluang kerjasama antara USIM dan Nurflix Sdn Bhd ini juga membuka pandangan yang lebih kritis antara kedua belah pihak terutama pelajar dan orang ramai tentang platform langganan atas talian berasaskan konsep Islamik dan pembelajaran Islam dalam inisiatif yang berbeza dan kreatif termasuk pencerahan aliran produksi untuk menghasilkan konten-konten yang disiarkan di dalam Nurflix.

  

Naib Canselor Prof. Ts. Dr. Sharifudin Md Shaarani berkata, dalam memperkasakan agenda “USIM Cemerlang, USIM Disayang”, USIM sangat prihatin kepada peranan industri untuk dikongsi bersama mahasiswa khususnya dalam aspek pengalaman sebenar kemahiran dan juga ilmu pengetahuan yang dipelajari menerusi kejaya itu sendiri. Oleh itu, USIM tidak teragak-agak untuk membuka ruang kepada pihak industri untuk bersama-sama membangun mahasiswa di USIM.

“Adalah menjadi harapan saya agar kerjasama ini mampu memberikan impak yang signifikan dalam melahirkan mahasiswa yang berkualiti dan berpengetahuan dalam kemahiran produksi serta bidang penyiaran di Malaysia. USIM melalui FKP sentiasa komited untuk menganjurkan program yang bermanfaat kepada mahasiswa agar USIM dapat melahirkan ilmuwan, pemimpin dan profesional yang kompeten berasaskan tradisi keilmuan Islam, nilai-nilai luhur agama dan budaya demi kesejahteraan sejagat”, ujarnya lagi.

Nurflix adalah platform penstriman video yang memfokuskan kandungan Islamik. Ia adalah produk dari Sutera Hijau Ventures dan menawarkan kandungan yang patuh syariah. Seperti Apple TV+ dan Netflix, Nurflix turut memfokuskan sepenuhnya kepada kandungan asli dan eksklusif dan boleh di muat turun di Apple Store atau Google Play dengan langganan hanya RM19.90 sebulan.

Majlis yang diadakan di Canselori USIM ini menyaksikan Naib Canselor USIM, Prof. Ts. Dr. Sharifuddin Md Sharaani dan Ketua Pegawai Eksekutif Nurflix, Syah Rizal Bin Mohamed bersama-sama menandatangani MoU tersebut.

Disediakan oleh:
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai Negeri Sembilan