Kangar Perlis,19 Disember 2010 – Tahun 2010 telah menyaksikan kejayaan manis bagi kontijen seni budaya Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) kerana telah berjaya menggondol hadiah paling berprestij dengan menduduki tempat Kedua Keseluruhan bagi semua acara Festival Kebudayaan Universiti- universiti Malaysia (FESTKUM 2010).

Selain itu, USIM juga berjaya memenangi pingat emas utama dalam acara muzik akustik dimana USIM bersaing dengan IPTA yang mempunyai Fakulti Seni Persembahan seperti UiTM, UM, USM, UPSI dan UMS di peringkat final. Kontijen USIM juga turut memenangi emas iringan dalam susunan muzik terbaik.

Menurut Ketua Kontijen USIM, Tuan Haji Mazlan Nawang,  Kontijen USIM telah menzahirkan  kesyukuran kepada Allah S.W.T dan ucapan terima kasih kepada pengurusan tertinggi universiti atas sokongan yang jitu dan padu telah berjaya memotivasikan Urusetia Kesenian Pelajar USIM mengharungi cabaran yang kuat dalam FESTKUM 2010 kali ini.

FESTKUM 2010 berlangsung dari 15 hingga 19 Disember 2010 dan melibatkan empat buah IPTA seperti UniMAP, USM, UUM dan UiTM Arau sebagai tuan rumah.

Seramai 1229 peserta seni budaya dari 20 IPTA telah menyertai Festival ini untuk merebut 30 pingat Emas. Sebanyak 8 acara seni iaitu Muzik Akustik, Tarian Rampaian Tradisional Melayu, Tarian Tradisional Cina, Tarian Klasik India, Boria, Dikir Barat, Nyanyian Antarabangsa dan Nyanyian Irama Malaysia dipertandingkan dalam FESTKUM 2010.

Majlis Penutup FESTKUM turut diserikan dengan keberangkatan Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Puta Jamalullail yang juga Canselor UniMAP. Turut berangkat, Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Lailatul Shahreen Akashah Khalil dan Y.A.B Menteri Besar Negeri Perlis, Datuk Seri Dr. Md Isa Sabu.

Oleh :
Unit Kebudayaan, Bahagaian Hal Ehwal Pelajar USIM