NILAI, 3 Disember 2017 – Pusat Pembanguna Kemahiran Insaniah (PPKI), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) buat julung kalinya menghimpunan ke semua badan beruniform pelajar dibawahnya dalam satu perkhemahan mega pada baru-baru ini.

Bertempat di Pasir Puteh Resort, Kalumpang Selangor, Perkhemahan Tahunan Badan Beruniform PPKI dianjurkan atas objektif mengintegrasikan kepelbagaian badan beruniform dengan tujuan pembinaan semangat berkumpulan serta sinergi sesama badan beruniform. Program ini disusun bagi membolehkan perkongsian kemahiran sesama badan beruniform dapat diaplikasikan dalam aktiviti sepanjang perkhemahan.

Perkhemahan mega ini disertai oleh enam badan beruniform pelajar iaitu iaitu Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES), Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Kor Suksis) dan Pasukan Siswa Angkatan Pertahanan Awam (APM).

Badan beruniform lain adalah Briged Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN), Bulan Sabit Merah (BSM) serta Siswa Bomba Bantuan (SBB). Badan beruniform ini seperti PALAPES dan Kor Suksis masing-masing sebelum ini sememangnya mempunyai modul perkhemahan mereka masing-masing yang perlu diikuti oleh para pelajar yang menyertainya dan sebaliknya terdapat juga badan beruniform yang tidak mengadakan latihan berbentuk perkhemahan.

Idea yang mencetuskan perkhemahan tahunan badan beruniform ini datang dari Naib Canselor USIM, Profesor Dato’ Dr. Musa Ahmad yang juga merupakan Komandan PALAPES USIM. Sebelum ini, PPKI telah mengambil inisiatif dengan mengadakan perhimpunan pagi badan beruniform secara berkala di Dataran Canselori pada setiap semester yang masih diteruskan sehingga kini.

Menurut Puan Masna Hamidun, Penolong Pendaftar Kanan PPKI selaku pegawai penyelaras perkhemahan ini, seramai 163 orang dalam kalangan pelajar badan beruniform , komandan, pegawai penyelaras, pegawai kehormat dan jurulatih telah terlibat sebagai peserta.

“Melalui aktiviti baharu ini, selain untuk menghimpunkan badan-badan beruniform PPKI dalam satu aktiviti bersama-sama, ia juga memberi peluang kepada pelajar yang tidak berpeluang merasai aktiviti perkhemahan sebelum ini merasainya”

“Selama tiga hari dua malam kita anjurkan perkhemahan ini dengan pelbagai pengisian yang dilaksanakan secara bersama semua badan beruniform, satu kerjasama yang erat antara mereka dapat kita lihat dan rasai” ujarnya.

Antara pengisian yang diadakan adalah latihan dalam kumpulan, aktiviti lasak di dalam air, gotong-royong menyediakan jamuan makan, senaman cergas, eksplorasi alam, tazkirah dan perkongsian pengurusan badan beruniform dan kemuncaknya adalah malam kebudayaan.

Badan beruniform USIM telah banyak menggapai banyak kejayaan diperingkat kebangsaan khususnya yang telah mengharumkan nama universiti antaranya pada tahun lalu, Kor Suksis USIM telah dinobatkan sebagai Kor Suksis Universiti Awam Terbaik 2017.

Pada 2016, badan berunifrom USIM mencipta sejarah menjadi peneraju dan pertama seumpamanya di Universiti Awam apabila melaksanakan program rondaan malam dikenali dengan ASSAS untuk memantau keselamatan kampus dan kolej kediaman. Kumpulan rondaan beruniform ini akan melakukan rondaan pada waktu yang ditetapkan bersama-sama kakitangan Jabatan Keselamatan USIM.

 

Disediakan oleh:
Zaini Othman
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan
Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204

 

2018-01-09T17:28:23+00:00