NILAI, 20 Mei 2014 – Telah berlangsung Persidangan Antarabangsa International Conference on Da’wah and Islamic Management (IC DAIM) iaitu satu program yang diwacanakan bertujuan mengangkat kepimpinan Islam ke tahap yang lebih dinamik dan komprehensif disamping memartabatkan kesucian Islam selari dengan Visi dan Misi USIM.

Persidangan anjuran Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan (FKP) bertempat di Dewan Kuliah Utama FPQS dengan tema Da’wah And Islamic Management – a Path for Wasatiyah Leadership menjadi wadah menyampaikan elemen kepimpinan Islam seperti yang telah di war-warkan oleh YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad bahawasanya misi Negara maju dapat dicapai dengan semangat wasatiyah bagi memastikan keseimbangan kehidupan dunia dan akhirat. Seramai lebih 150 peserta dari pelbagai latarbelakang dan negara telah turut serta dalam persidangan ini.

“Pendekatan wasatiyah dalam Dakwah dan Kepimpinan memperkenalkan konsep wasatiyah yang bersifat seimbang dan sederhana yang membezakan pendekatan Islam yang lain adalah konsep tersendiri yang tidak keterlaluan dan tidak taksub dari segi cara pendekatannya yang boleh membawa padah,” ujar YB Tan Sri Abdullah Md Zin dalam ucapan perasmiannya.

“Semangat Wasatiyah di dalam kepimpinan adalah selari dengan objektif USIM untuk melahirkan ilmuan Islam yang berpendidikan bersepadu dan mampu memimpin masyarakat majmuk serta mempunyai potensi yang tinggi dalam menerajui pembangunan negara,” ucap YBhg Naib Canselor USIM dalam ucapannya.

YBhg Tan Sri Dr Abdullah Md Zin yang memperjuangkan semangat wasatiyah turut berkongsi pandangan berkenaan isu gerakan penyebaran Syiah yang kini mulai aktif dan harus di beri perhatian.  Permasalahan yang semakin meruncing di negara luar kini semakin menular di Malaysia walaupun masih dalam keadaan terkawal.  Beliau mengingatkan agar masyarakat Islam lebih berwaspada dan tidak terjebak dengan gerakan tersebut.

Hadir sama adalah Pengerusi Lembaga Pengarah USIM, YBhg Prof Emeritus Tan Sri Dato’ Dr Hj Abdul Shukor Hj Husin, Timbalan-Timbalan Naib Canselor USIM, Dekan Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Prof Dr Zulkiple Abd Ghani serta peserta persidangan yang berlangsung selama dua hari.

Disediakan oleh:

Syazlyna Jamil

Penolong Pendaftar Media