NILAI, 26 NOV 2014 –  Mengambil kesedaran untuk menghimpunkan kajian dan penyelidikan berkaitan sunnah dan agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w, Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah (FPQS) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengambil inisiatif menganjurkan Seminar Warisan Nabawi (SWAN 2014) kali ke 4 peringkat antarabangsa pada 26 dan 27 November bertempat di Dewan Kuliah Utama, FPQS.

Bertemakan “Sunnah Asas Wasatiyyah, Pencetus Transformasi Ummah”, seminar ini akan menghimpunkan para cendekiawan untuk membincangkan isu-isu lain berkaitan sunnah terutamanya fungsinya sebagai asas wasatiyyah dan pencetus kepada transformasi ketamadunan umat.

Antara objektif penganjurannya adalah bagi memartabatkan sunnah sebagai asas wasatiyyah dan pencetus tranformasi umat, berkongsi kaedah pengaplikasian sunnah dalam kehidupan masyarakat moden dan  meningkatkan kefahaman msyarakat terhadap sunnah. Turut diadakan pameran dari Yayasan Al Quds Malaysia.

“Seminar ini merupakan salah satu medan memartabatkan keunggulan dan mengemas kembali pemahaman sunnah nabawiah yang semakin hari semakin bercampur aduk antara yang benar dan tidak benar ekoran anasir pihak yang tidak bertanggungjawab mempergunakan media sosial bagi mengeliru dan melonggarkan pegangan hidup umat Islam”, berkata Tan Sri Dr. Abdullah bin Md. Zin, pengerusi Institusi Wasatiyyah Malaysia semasa merasmikan SWAN 2014.

Menurut Prof. Emeritus Tan Sri Dato’ Dr. Abdul Shukor Hj. Husin, pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, konsep wasatiyyah sekiranya diaplikasikan dalam konteks ummah yang bertransformasi merujuk kepada umat pertengahan iaitu ummah yang adil, tidak berat sebelah dalam hal dunia dan akhirat sekaligus seimbang dalam seluruh aspek kehidupan. Ia menggambarkan  umat Islam yang telah dijelaskan oleh Allah sebagai manusia yang adil dan boleh menjadi saksi terhadap seluruh perbuatan manusia.

Seramai 100 orang pembentang kertas kerja dari pelbagai Negara antaranya Iran, Palestin, Arab Saudi dan Indonesia.  Majlis ini turut mendapat kerjasama dari Insitusi Wasatiyyah Malaysia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Majlis Agama Islam Negeri Sembilan, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis dan Telaga Biru Sdn Bhd.

Disediakan oleh :

Noorumaina Mohamed Yunus

PUSAT KOMUNIKASI STRATEGIK (STRACOMM)

Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

71800 Nilai, Negeri Sembilan

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204