NILAI 26 Dis. – Seramai 8 orang kakitangan dari Unit Kesihatan Pelajar (UKP) , Bahagian Hal Ehwal Pelajar telah mengadakan lawatan kerja ke Klinik  Kesihatan Nilai, dekat sini baru-baru ini.

Objektif lawatan kerja ini adalah bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim di antara kedua belah pihak di samping menambah baik perkhidmatan kesihatan kepada pelajar.

Setelah bangunan induk yang beroperasi di Pekan Nilai terbakar pada April yang lalu, kini Klinik tersebut ditempatkan dan beroperasi sementara di Nilai Square.

Klinik  Kesihatan Nilai mempunyai kakitangan seramai 70 orang yang terdiri daripada dua orang pakar perubatan, tiga orang penolong pegawai perubatan, empat orang penolong pegawai farmasi, tiga orang penolong  teknologi  makmal perubatan dan selebihnya terdiri daripada jawatan jururawat pelbagai gred dan pembantu perubatan kesihatan.

Hasil daripada lawatan tersebut, antara maklumat yang diperolehi adalah prosedur pendaftaran, perkhidmatan pergigian, perekodan stok ubat, cara penyimpanan ubat dan perkhidmatan makmal terutama dari aspek penyelenggaraan serta operasi mengikut standard ISO.

Selain itu, maklumat keperluan peralatan medikal di dalam ambulan dan di bilik  kecemasan juga turut diterangkan dalam membantu UKP memperbaiki kekurangan perkhidmatan yang diberikan mengikut standard ISO.

Lawatan selama dua jam ini juga turut diisi dengan perkongsian cara kerja dan aplikasi klinikal tentang rawatan primer. Diharapkan hubungan silaturrahim di antara perkhidmatan kesihatan utama di Nilai dan USIM dapat dimanfaatkan oleh kakitangan UKP demi kebaikan pelanggan utama UKP iaitu para pelajar.

Oleh:

Rosmaria Autar
Unit Kesihatan Pelajar (UKP)
Bahagian Hal Ehwal Pelajar
Universiti Sains Islam Malaysia