NILAI, 27 Oktober 2021 – Pasukan Debat Bahasa Melayu Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengharumkan nama universiti apabila dinobatkan sebagai Johan Pertandingan Debat Antirasuah IPT Piala Ketua Pesuruhjaya SPRM 2021 yang berlangsung hari ini.

Pendebat USIM yang bertindak sebagai Pembangkang telah berjaya menewaskan pasukan dari Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) selaku Kerajaan dengan usul “ Dewan ini percaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) wajar diletakkan di bawah parlimen.

Pasukan USIM dibarisi oleh Muhammad Isyraq Husaini Muliadi pelajar Tahun 3 Fakulti Syariah dan Undang-undang, Muhammad Aizudin Radthuan pelajar Tahun 5 Fakulti Syariah dan Undang-undang dan Ariez Ezzuddin Ramli pelajar Tahun 1 Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan.

Muhammad Isyraq Husaini Muliadi selaku ketua pasukan berkata, ini merupakan julung kalinya USIM menyertai pertandingan ini yang memasuki tahun kedua penganjurannya oleh SPRM

“Kami bersyukur dapat sampai ke tahap ini, sebelumnya USIM menewaskan pendebat dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di peringkat separuh akhir”.

“Usul yang dicadangkan oleh UNISZA, mereka ingin meletakkan SPRM ini dibawah Parlimen supaya ia bebas dari mana-mana pengaruh parti politik dengan meningkatkan kepercayaan persepsi rakyat terhadap SPRM dan membina ketelusan integriti. Di pihak USIM, kami menyanggah usul perdebatan sekiranya meletakkan SPRM di bawah Parlimen ia akan merencatkan fungsi dan peranan SPRM sebagai sebuah badan bebas rasuah, malah status fungsi SPRM semasa adalah berada dalam keadaan sangat cemerlang dan komited dalam perangi rasuah,” ujar Isyraq lagi.

Kira-kira seramai 140 peserta daripada 40 pasukan di institut pengajian tinggi awam (IPTA), institut pengajian tinggi swasta (IPTS), Institut Pendidikan Guru (IPG) dan Institut Pendidikan MARA (IPMa) mengambil bahagian dalam pertandingan ini.

Pertandingan ini merupakan anjuran SPRM bersama Majlis Debat Universiti Malaysia (Madum), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) serta Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Johan membawa pulang wang tunai RM5000, piala pusingan, piala iringan, dan sijil. Turut hadir memberi sokongan moral mewakili pengurusan universiti adalah Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni USIM Prof Madya Dr Mohd Rushdan Mohd Jailani.

Disediakan oleh:
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai Negeri Sembilan