NILAI, 14 Sept – Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) USIM terus bergiat aktif dalam menganjurkan Hawa Convention 2.0 yang merupakan kesinambungan Hawa Convention 1.0 yang bermula sejak Disember 2012 lagi.

Dengan bertemakan “Women Inspiring The World”, konvensyen yang dijalankan selama dua hari iaitu bermula 13 sehingga 14 September telah berlangsung di Dewan Kuliah Pusat 3 dengan pelbagai pengisian menarik antaranya slot wawancara,ceramah dan demonstrasi masakan. Turut memeriahkan program tersebut adalah penampilan khas beberapa selebriti dan penceramah jemputan antaranya PU Rahmat, Salima Habibi, Catriona Ross, Ustazah Nik Salida Nik Salleh dan persembahan dari kumpulan Nowseeheart.

Timbalan Yang Dipertua MPP selaku pengarah program, Nurul Syakirin Ahmad Najid berkata isu akidah, pergolakan dalam keluarga ,permasalahan kaum wanita serta masalah sosial yang semakin berleluasa mendorong warga MPP khususnya untuk menganjurkan program seperti ini bagi mengurangkan masalah yang membelenggu kaum hawa ini.

”Tujuan utama program ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan serta pengetahuan yang menyeluruh berhubung dengan wanita, secara berperingkat sama ada individu,keluarga,kepimpinan dalam masyarakat, negara mahupun dunia dan segala informasi berhubung ruang lingkup wanita agar peserta konvensyen ini dapat berperanan dan berfungsi secara efektif dan proaktif sebagai seorang wanita yang berjaya dunia akhirat”,tambahnya.

Konvensyen seumpama ini dilihat sebagai satu konvensyen yang sangat baik bagi semua siswi di seluruh IPTA dan IPTS juga seluruh wanita di Malaysia kerana hasil daripada konvensyen ini akan dapat memberi suatu pengetahuan yang sangat bermanfaat dan kefahaman yang sangat berguna berkenaan wanita dari pelbagai aspek pengetahuan sama ada dari sudut fiqh, ibadat, akhlak,keluarga dan juga syariah.

“Bertepatan dengan tema USIM itu sendiri  ‘Mempelopori Sains Islam, Memimpin Keilmuan’ yang sering diuar-uarkanakan dapat dicapai sekiranya maha siswi bangkit mengubah paradigm mereka seterusnya mampu dijadikan sebagai sumber inspirasi kepada masyarakat diluar selari dengan tema konvensyen ini, ‘Women Inspiring the World’.( Wanita Inspirasi Dunia)”, ujarnya lagi.

Disediakan oleh :

Noorumaina Mohamed Yunus

PUSAT KOMUNIKASI STRATEGIK (STRACOMM)

Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

71800 Nilai, Negeri Sembilan

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204