NILAI, 13 Mei 2020- Ramadan kali ini berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Kalau sebelum ini beberapa hari sebelum menjelang bulan ramadan, pastinya ramai yang mengambil peluang pulang ke kampung untuk berbuka puasa bersama ahli keluarga tercinta. Namun, gara-gara wabak pandemik Covid-19 yang melanda dunia ketika ini membataskan pergerakan susulan Perintah Kawalan Pergerakan yang dikenakan oleh kerajaan sejak 18 Mac lalu.

Tahun ini umat Islam sedunia buat pertama kali dalam sejarah moden menjalani ibadat puasa dalam suasana kehidupan norma baharu. Ia bermaksud menjalani amalan atau rutin harian berbeza dari segi pemikiran, tindakan dan perancangan harian bagi mengekang penularan wabak pandemik dari terus merebak. Apa yang dilihat, rakyat kini telah membiasakan diri dengan antaranya menjalankan kerja dari rumah, mengamalkan tahap kebersihan diri yang optimum, melakukan penjarakan sosial, dan pembelajaran secara maya.

Bagi Muhammad Shahrul Naim Tokiman staf Pusat Pembangunan Kemahiran Insaniah, 28, yang berasal dari Pelabuhan Klang ini pengalaman menyambut ramadan dalam keadaan ‘terkurung’ di rumah tidak bermakna menghabiskan masa dengan ‘tidur-bangun-tidur-bangun’. Pada minggu pertama Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan oleh kerajaan beliau telah menyesuaikan diri dengan mewujudkan stesen kerja dirumah sewanya.

“Saya berpendapat keseimbangan antara rumah dan pejabat adalah lebih baik supaya pelaksanaan budaya kerja itu lebih efektif dan produktif. Ini bagi memastikan kita dapat melakukan kerja dengan baik tanpa menyelerakkan ruang tamu serta mengelakkan pencerobohan ruang kerja dengan memaklumkan kepada orang lain bahawa walaupun lokasi pekerjaan berubah, kita tetap memerlukan privasi dan tumpuan kerja”, katanya lagi.

Anak sulung dari enam beradik juga merupakan alumni USIM ini turut berkongsi rasa dan sertai universiti sebagai sukarelawan untuk menyampaikan sumbangan kepada warga USIM yang terjejas akibat PKP. Selain bekerja dari rumah, Naim turut mengambil peluang menjadi License Officer (LO) dalam operasi menghantar pelajar pulang ke kediaman masing-masing seperti yang diluluskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Beliau sertai menghantar pelajar pulang ke Zon Selatan (Melaka Tengah), Zon Timur (Temerloh, Maran), Zon Tengah II (Manjung) serta terlibat satu operasi menyelamat 3 orang pelajar USIM dari Sabah yang terkandas di beberapa daerah Selangor (Puncak Alam, Shah Alam, Puchong) untuk di bawa pulang ke USIM.

Berbeza pula bagi Muhammad Hanif Ibrahim staf Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi ,28, berasal dari Johor ini. Tempoh PKP ini memberi peluang jabatan beliau mengadakan tadabbur Al-Quran yang menjadi aktiviti wajib sepanjang ramadan pada setiap hari sebelum waktu berkerja bermula. Ia diketuai oleh ketua jabatan dan ini secara tidak langsung merupakan usaha untuk mencari makna disebalik zahir suatu ayat Al-quran itu.

“Kerja yang dijalankan secara work from home juga dimanfaatkan sebaiknya dengan menggunakan aplikasi online meeting microsoft teams bagi memastikan kerja-kerja tidak tergendala walaupun tidak berada di pejabat”.

 

 

 

Manakala bagi Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Muhammad Danial Akmal Bin Hamdan,23, walaupun terkandas di kampus, beliau menjalani ibadah puasa dengan pengisian aktiviti taddarus alquran, tazkirah ramadan, ibadah terawih dan berbuka puasa bersama keluarga MPP.

Jelasnya, puasa tahun ini juga mengajar banyak perkara antaranya tentang pengurusan krisiss bencana/wabak. Sebagai YDP MPP USIM, menjadi tanggungjawab saya dan rakan-rakan MPP yang lain untuk memastikan kebajikan para pelajar yang terkandas di kampus kerana PKP sentiasa terjaga dan mencukupi. Satu pengalaman baru apabila operasi pengagihan makanan juadah berbuka puasa dan sahur setiap hari diadakan untuk diberikan kepada para pelajar sepanjang mereka menyambut ramadan di kampus ini.

“Memandangkan MPP USIM merupakan antara pasukan yang bekerjasama dengan Bahagian Hal Ehwal Pelajar dan Pusat Perumahan Pelajar  sebagai  penggerak dan tenaga utama dalam menjayakan ops ini, aktiviti kami selepas solat terawih adalah urusan proses data pelajar yang akan di bawa pulang ke kampung halaman masing-masing mengikut zon kawasan dan tarikh yang telah ditetapkan. Terima kasih kami ucapkan kepada pihak lain yang banyak membantu melancarkan proses ini seperti Jabatan Bomba, Polis Diraja Malaysia”, tambah Danial lagi.

Namun, tempoh PKP ini telah dilanjutkan sehingga 9 Jun dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula 4 Mei lalu. Sebahagian besar aktiviti ekonomi dan social dibenarkan beroperasi dengan disyaratkan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Kita sebagai rakyat Malaysia sentiasa diingatkan untuk sentiasa menjaga kebersihan diri dalam tahap optimum serta mengamalkan penjarakan sosial agar penularan pandemik Covid-19 dapat dibendung.

 

Disediakan oleh:
Noorumaina Mohamed Yunus
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan