Nilai, 12 September 2014, – Sekretariat pelajar Fakulti Sains dan Teknologi ( SekreFaST ) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengambil inisiatif untuk menunjukkan sifat keprihatinan terhadap saudara Islam yang ditindas dan dizalimi di bumi Palestin dengan mengumpul dana serta berkongsi ilmu dengan menganjurkan Program Minggu Cakna Palestin yang berlangsung selama seminggu bermula 8 sehingga 12 September baru baru ini. Program ini turut mendapat kerjasama  dari kumpulan GISO Lubnan, GISO Amman dan GISO Mafraq.

Menurut pengarah program Muhammad Faris Nazi Nadin, objektif program ini adalah untuk menunjukkan sikap keprihatinan mahasiswa terhadap kekurangan dan kesusahan masyarakat luar selain memberi sedikit sumbangan samaada dari segi kewangan, harta benda atau tenaga. Disamping itu, program ini turut memberi peluang kepada para pelajar dan masyarakat mengetahui isu sebenar dari warga Palestin seterusnya menggalakkan para pelajar dan masyarakat menyumbang kepada Palestin.

“Pelbagai aktiviti yang dijalankan sepanjang minggu tersebut antaranya ialah Bicara Ummah: “Palestin Kembali Berdarah” yang diadakan  di Dewan Kuliah Pusat 3, pameran minggu cakna Palestin di beberapa kawasan seperti Fakulti Sains dan Teknologi, Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah, Perpustakaan dan Fakulti Ekonomi dan Muamalat”.

Selain itu, turut diadakan Speakers Corner dibawah tajuk Gaza Berdarah pada rabu 10 September 2014 di dua tempat iaitu di medan selera FEM dan Pusat keusahawanan pelajar, pertandingan Snap and Win, Bicara Siswi: Bidadari DiUjana Perjuangan di  Dewan Kuliah Utama FPQS ,dan majlis penutupan minggu Cakna Palestin dan Syarahan Umum Dr Wesam Ahmed Al-Madhoun yang bertajuk “Gaza, Ababil, Amphibia and Palestine Unity Government pada malam penutup iaitu 12 September 2014 di Dewan Kuliah Pusat 4.

“Program ini diharap dapat memberi impak yang besar kepada mahasiswa tentang peristiwa yang berlaku kepada saudara Islam di Palestin”, ujar Faris.

Y.Bhg Professor Dato’ Dr Musa Ahmad turut mendeklamasikan puisi yang begitu menyentuh hati sebagai simbolik  Majlis Penutupan Minggu Cakna Palestin. Dalam ucapannya, beliau menyentuh tentang peranan masyarakat umumnya dan peranan mahasiswa khususnya dalam menunjukkan kesedaran kepada nasib umat Islam di Negara yang tertindas seperti di Palestin, Iraq, Afghanistan dan sebagainya kerana berdasarkan hadis dari riwayat Imam Bukhari“ Barang siapa yang tidak mengambil berat tentang urusan umatku maka mereka bukan dari kalangannya”.

Dikemaskini oleh :

PUSAT KOMUNIKASI STRATEGIK (STRACOMM)

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204