MALAYSIA GAZETTE | 2 OGOS 2020
Oleh Dr. Muzaffar Syah Mallow, Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang – Undang (FSU), (USIM)

MULAI 1 OGOS, pemakaian pelitup muka wajib dipakai dalam pengangkutan awam dandikawasan sesak atau tumpuan umum dalam negara kita. Orang awam boleh didenda RMl,000 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 [Akta 342] sekiranya gagal mematuhi peraturan terbaharu ini .

Langkah mewajibkan pemakaian pelitup muka terpaksa dilakukan kerana peningkatan jumlah kes jangkitan Novel Koronavirus (Covid-19) dalam negara semenjak kebelakangan ini. Langkah mewajibkan pemakaian pelitup muka ini juga terpaksa diambil kerana terdapat pihak yang tidak mematuhi saranan untuk memakai pelitup muka ini.

Mulai 1 Ogos, pemakaian pelitup muka ini diwajibkan di kawasan tumpuan ramai dan sesak seperti pasar, pasar tani dan pasaraya serta stesen pengangkutan awam seperti LRT, MRT serta bas. Orang ramai tidak seharusnya memiliki sebarang sikap ego atau berasa malu untuk mengelak daripada memakai pelitup muka.

Setiap orang harus mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan diri mereka dan orang sekeliling daripada dijangkiti dengan sebarang jenis penyakit berjangkit dan ini termasuklah jangkitan daripada Covid-19 yang sedang melanda dihampir semua negara dalam dunia pada ketika ini termasuklah Malaysia.

Virus Covid-19 adalah sejenis virus baru yang mudah menjangkiti antara manusia. Tiada vaksin dan penawar yang boleh digunakan bagi mengubati virus terbabit pada masa ini.

Mereka yang dijangkiti dengan virus Covid-19 terdedah kepada kesan teruk terhadap tahap kesihatan mereka dan dalam kes-kes tertentu boleh menyebabkan kematian .

Berjuta-juta orang yang telah dilaporkan telah dijangkiti dengan virus terbabit dan beratus ribu orang yang telah dilaporkan maut akibat daripada jangkitan dengan virus berkenaan di serata dunia sehingga kini.

Memandangkan virus Covid-19 adalah sejenis virus yang amat bahaya dan mudah menjangkit adalah penting supaya orang ramai mengambil segala langkah yang perlu bagi mengelakkan diri mereka serta orang sekeliling dijangkiti dengan virus berkenaan.

Segala saranan yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan khususnya oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM) perlu dipatuhi pada setiap masa dan tanpa kompromi dan ini termasuklah saranan pemakaian pelitup muka.

Setiap orang harus ketahui, perang bagi melawan Covid-19 belum berakhir lagi. Sama ada mereka suka ataupun tidak, pemakaian pelitup muka harus dijadikan sebagai satu amalan atau norma baru pada kehidupan seharian semua orang pada masa kini sehingga vaksin atau penawar ditemui bagi mengubati virus Covid-19.

Pemakaian pelitup muka juga bukan tanda seseorang itu lemah, penakut atau tiada keyakinan terhadap diri sendiri. Pemakaian pelitup muka menunjukkan seseorang itu adalah seorang

yang bijak dan berani untuk mengambil langkah bagi melindungi diri mereka sendiri dan orang lain daripada dijangkiti dengan virus berbahaya berkenaan.

Pemakaian pelitup muka merupakan satu langkah yang paling mudah untuk dilakukan oleh semua pihak termasuk oleh golongan kanak-kanak . Oleh yang demikian tiada sebab atau alasan bagi menafikan penggunaan pelitup muka ini dalam kehidupan seharian semua pihak.

Semua pihak hendaklah menggunakan pelitup muka yang telah ditetapkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Adalah penting juga untuk setiap orang menggunakan pelitup muka dengan betul supaya ianya benar-benar berkesan untuk melindungi diri mereka sendiri serta orang sekeliling daripada jangkitan penyakit berjangkit.

Antara langkah-langkah yang perlu diambil semasa hendak memakai pelitup muka ialah dengan memastikan terlebih dahulu bahagian luar dan dalam topeng muka berkenaan.

Elakkan daripada menyentuh bahagian dalam pelitup muka terbabit. Bahagian luar pelitup muka biasanya bernama dan bahagian yang lembut biasanya di atas untuk menutup bahagian hidung.

Pegang pelitup muka dengan kemas dan tekan perlahan di bahagian hidung untuk memastikan ia berada dalam kedudukan selesa. Pastikan pelitup muka dipasang kemas dengan tangan dan bernafaslah seperti biasa.

Adalah disarankan pelitup muka ditukar terutama apabila ianya telah lama digunakan ataupun setelah yakin ianya telah tercemar.

Akibat daripada penularan virus Covid-19 yang berlaku pada ketika ini sudah pasti orang ramai akan mula berasa panik sekaligus akan berpusu-pusu membeli pelitup muka di kedai-kedai.

Pihak kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) perlu mengambil tindakan tegas melalui peruntukkan undang-undang sedia ada dalam negara kita terhadap mana-mana peniaga yang menaikkan harga tidak munasabah terhadap pelitup muka yang dijual oleh mereka seperti yang telah termaktub di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti pencatutan 2011 (Akta 723).- MalaysiaGazette

See News Cutting