NILAI, 13 JAN 2020 – Seramai 90 orang pelajar Kolej GENIUS Insan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan merupakan kumpulan keenam yang telah mendaftar ke Asas satu bagi sesi kemasukan 2020. Mereka terdiri daripada 42 pelajar lelaki dan 48 pelajar perempuan. Manakala bagi kemasukan Tahap 1 ( Tingkatan 4) pula seramai 8 lelaki dan 10 perempuan. Sesi pemdaftaran dan taklimat telah belangsung di Dewan Serbaguna KGI pada 13 Januari 2020.

Menurut Pengarah KGI Dr Hayati Ismail, matlamat KGI adalah sebagai pusat rujukan global Pendidikan Pintar Cerdas berteraskan Islam, serta untuk menjadi Pusat pembudayaan pendidikan ilmu Naqli Aqli untuk melahirkan sarjana Muslim unggul dan berkaliber serta cendekiawan Islam yang tersohor.

”Modul kurikulum yang seimbang antara nilai kerohanian dan ilmu kontemporari dapat membantu dalam pembentukan sahsiah serta akademik para pelajar dengan dibimbing oleh para pensyarah yang terlatih”, jelas Dr hayati lagi.

Izz  Awwad Mohd Riza, 13, dari Sekolah Kebangsaan Dengkil menyimpan hasrat untuk belajar di KGI atas aspirasi dan dorongan dari kakak dan abang beliau yang juga merupakan pelajar di KGI. Program pecutan fasttrack menarik minat beliau untuk menghabiskan pengajian awal dari kawan-kawannya di sekolah lain. Beliau bercita-cita untuk menjadi seorang Doktor Pakar Gigi serta dapat menyambung pengajian ke luar negara.

Bagi Ahmad Firdaus pula, berasal dari keluarga sederhana yang menetap di Terengganu tidak memadamkan impian beliau untuk mendaftar pembelajarannya di KGI. Hasrat beliau disampaikan kepada pihak sekolah dan beliau menerima beberapa sumbangan untuk memulakan persekolahannya di KGI. Firdaus bercita-cita untuk membantu keluarganya suatu hari nanti dan berjanji akan belajar bersungguh-sungguh demi mencapai cita-citanya menjadi seorang arkitek yang berjaya.

Manakala Nur Husnina Muhanurul, 16, pelajar dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol berkata, beliau berpegang kepada nasihat dan kata-kata ayah dan ibunya iaitu tidak kedekut ilmu, berbuat baik dengan guru akan sentiasa dalam ingatan beliau untuk terus berjaya.

Bagi Razan Aziman Rafizan, 16, dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kuantan beliau amat tertarik dengan program Olimpiad Matematik dan bercita-cita untuk bertanding dalam program tersebut. Beliau amat meminati mata pelajaran Matematik dan bercita-cita untuk menjadi seorang pakar Matematik yang berjaya kelak.

Pemilihan pelajar Kolej PERMATA Insan USIM  sama dengan PERMATA Pintar yang mana mereka akan menduduki ujian yang dibina oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) iaitu Ujian Kecerdasan (UKM- 1) bagi saringan pertama dan mereka juga akan menduduki peringkat saringan kedua UKM-2 yang sama tahap dengan ujian IQ di Universiti John Hopkins yang bertaraf dunia.

Yang membezakan KGI dengan program permata lain adalah KGI berhasrat untuk menghasilkan bakal ilmuan pemikir Islam yang agung berteraskan al-Quran dan al-Sunnah khusus kepada anak-anak beragama Islam, bermula umur lapan tahun yang mempunyai tahap IQ yang tinggi serta kecenderungan dalam agama.

Disediakan oleh:
Noorumaina Mohamed Yunus
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Aras 1, Canselori Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
71800 Nilai, Negeri Sembilan