Menjadi pelajar pertama mendaftar semasa sesi akademik tahun 2000/2001 di Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIM) nama lama bagi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) memberikan pengalaman manis yang segar untuk diingati buat bekas pelajar dari Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah, Siti Noorhasmanawiza Mohd Wi, 39 tahun.

Beliau kini berjaya membina kerjaya sebagai pendidik setelah lama menyimpan hasrat sejak persekolahan untuk menyebarkan ilmu yang dipelajari supaya dapat dimanfaatkan bersama oleh anak bangsa.

S1 Ceritakan serba ringkas mengenai latar belakang dan maklumat pengajian semasa di KUIM sebelum ini.

“Saya berasal dari Kota Bharu, Kelantan dan merupakan anak sulung dalam keluarga. Bapa saya berniaga dan ibu saya adalah suri rumah sepenuh masa. Saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Menengah Mahaad Amir Indera Petra dan meneruskan pendidikan tinggi dalam Program Pengajian Quran dan Sunnah di Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIM) atau Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) kini dari tahun 2000 hingga 2003”.

“Saya sendiri pun tidak terfikir yang saya adalah pelajar Nombor 1 KUIM@USIM semasa mendaftar dahulu. Alhamdulilah, kini saya berasa amat bertuah bergelar Alumni KUIM@USIM dan turut berbangga dengan pencapaian USIM kini jika dibandingkan pada awal penubuhan pada tahun 2000”.

S2 Mengapa puan memilih guru sebagai kerjaya dan apakah keistimewaan bidang ini?

“Bagi saya, guru bermaksud sesiapa saja mengajarkan kita walaupun sekecil-kecil cabang ilmu. Apabila menjadi guru, saya berpendapat boleh memberikan tumpuan sepenuhnya kepada perkara-perkara yang berkaitan dengan bidang Pendidikan”.

“Sehingga kini saya masih ingat nasihat mantan guru ketika saya Darjah 6 iaitu ‘usaha tangga kejayaan’. Saya percaya sebagai manusia, kita mestilah mempunyai cita-cita untuk berjaya dan untuk mencapainya kita perlulah berusaha kerana kejayaan tidak akan datang bergolek di hadapan kita. Sifat suka memberi dan berkongsi ilmu menjadikan saya berminat memilih bidang perguruan ini”.

Hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad ada menyatakan:

“Apabila seseorang manusia mati, putuslah amalan kecuali tiga perkara yang akan berlanjutan pahalanya iaitu sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya”.

S3 Bagaimana ilmu dan pengalaman semasa menuntut di KUIM @USIM membantu puan dalam kerjaya sebagai seorang guru?

“Setelah tamat pengajian di KUIM@USIM, saya mengikuti Program Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) dan saya ditugaskan di Sekolah Kebangsaan Seksyen 6, Kota Damansara selama 12 tahun sebelum bertukar ke Sekolah Kebangsaan Dato’ Hashim 2, Kota Bharu, Kelantan kini. Apa yang dapat saya nyatakan, pengalaman sebagai pelajar di KUIM@USIM banyak membantu mengajar saya mengenai nilai pendidikan dalam membentuk menjadi insan berguna”.

“Ini kerana di KUIM@USIM kami diberikan pendedahan ilmu secara teori dan praktikal. Ini banyak membantu saya dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Pada masa yang sama, KUIM@USIM juga mementingkan aspek menjaga adab ketika menuntut ilmu dan ini juga memudahkan saya dalam mengurus kerenah pelajar yang bermacam ragam. Apa yang penting, saya amat bersyukur kerana KUIM@USIM telah membuka peluang kepada saya membina potensi diri agar dapat menyumbang pula kepada anak bangsa, agama dan negara”.

S4 Apakah cabaran dan halangan yang puan terpaksa harungi dalam kerjaya sebagai seorang guru?

“Saya melihat cabaran guru hari ini berbeza dengan guru pada masa lalu. Ini kerana kecanggihan teknologi terutamanya teknologi maklumat telah memerlukan guru-guru juga turut berubah. Ini penting kerana jika guru-guru ketinggalan dalam aspek ini maka mereka tidak akan dapat menguasai proses pengajaran dan pembelajaran dengan berkesan”.

“Pada masa yang sama juga, guru-guru perlu selalu beristiqamah kerana tugas mendidik manusia ini mengambil masa yang lama. Maka dengan sebab itulah, kerjasama di antara guru, pengurusan sekolah, ibu bapa, Jabatan Pendidikan Daerah, Jabatan Pendidikan Negeri dan Kementerian Pendidikan amat penting. Sifat hormat menghormati di antara satu sama lain juga perlu disematkan dalam jiwa kita semua”.

 

S5 Apakah harapan dan impian puan pada masa depan?

 “Sebagai seorang muslim, kita mestilah meletakkan Allah itu sebagai tujuan yang paling utama dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan. Selain itu, percayalah apabila kita melakukan sesuatu pekerjaan itu kerana Allah, maka Allah akan sentiasa membimbing kita apabila kita ditimpa kesusahan. Maka dengan sebab itulah, harapan dan impian saya pada masa depan ialah dapat membekalkan ilmu yg bermunafaat dan menyebarkan ilmu allah tanpa had dan berpanjangan dan berkekalan”.

S6 Pesanan puan kepada mahasiswa yang ingin menceburi kerjaya sebagai guru.

 “Saya berpesan kepada pelajar USIM kini agar dapat memberikan keseimbangan di antara keperluan duniawi dan ukhrawi kerana pelajar USIM menjadi model kepada pelajar aliran agama. Justeru, adalah menjadi tanggungjawab pelajar USIM bagi bersama-sama menjaga nama baik Universiti agar USIM lebih dikenali dan dihormati di pelosok dunia kelak”.

“Pada kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Kerajaan Malaysia yang mengambil pendekatan yang tepat bagi menubuhkan KUIM@USIM bagi membantu pelajar aliran agama mendapat Pendidikan tinggi dengan sempurna di Malaysia ini. Tidak lupa juga kepada kakitangan awal KUIM@USIM yang banyak berkorban dan menabur jasa bagi mendidik kami hingga berjaya kini”.