Putrajaya, 8 Ogos 2009 – Lagu ‘Semangat Anak Bangsa’ nyanyian Roy telah terpilih menjadi juara untuk Festival Cipta Lagu Patriotik (CIPTA ’09) anjuran Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan Perbadanan Putrajaya. Johan telah membawa pulang wang tunai RM 1000 dan hadiah iringan. Manakala lagu ‘Satu Malaysia’ menduduki tempat kedua diikuti lagu ‘Cinta Malaysia’ yang mana masing-masing membawa hadiah wang tunai sebanyak RM 750 dan RM 500 besrta hadiah iringan.

Manakala sebanyak tiga buah lagu telah terpilih untuk lirik terbaik iaitu untuk lagu ‘Satu Malaysia’, ‘Cinta Malaysia’ dan ‘Semangat Anak Bangsa’ yang mana masing-masing membawa pulang wang tunai RM 500.

Sebanyak 8 buah lagu telah dipilih untuk  ke final dan diiringi oleh sebuah orkestra yang terdiri dari 80 orang pemuzik serta dipersembahkan oleh barisan artis tanahair seperti Sahri AF, Nas Adila, Noraniza Idris dan Roy.  Selain itu festival ini turut diwarnai dengan Pertandingan Melukis Tokoh Patriotik Malaysia.

Program yang merupakan kali kedua diadakan ini bertujuan untuk menyemarakkan aktiviti promosi dan pembangunan  sahsiah dikalangan warga kampus agar dapat melahirkan mahasiswa  yang peka kepada persekitaran masyarakat khususnya pelajar sekolah. Disamping itu memupuk kerjasama dan kesedaran dalam penyertaan mahasiswa, kakitangan  dan masyarakat ( banduan ) yang terdiri dari pelbagai kaum dan etnik di Malaysia.

Turut hadir adalah Yang Berhormat Datuk Wira Abu Seman Yusop, Timbalan Menteri Dalam Negeri dan Y.Bhg. Prof. Dato’ Dr. Mohamed Asin Dollah, Timbalan Naib Canselor  Hal Ehwal Pelajar dan Alumni USIM.

Oleh :

pro@usim.edu.my

Tel : 06-7988025/8026/8028