Nilai, 12 Januari 2010 – Seramai 25 kakitangan dari Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dari seluruh daerah Negeri Sembilan seperti daerah Kuala Pilah, Jempol, Jelebu, Port Dickson, Tampin dan Rembau mengadakan lawatan kerja ke Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Puan Roslinda Abdullah, Penolong Pembantu Teknik Kanan JPS Daerah Seremban, Negeri Sembilan telah mengetuai lawatan ini. Menurut beliau tujuan lawatan ini diadakan adalah untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman mengenai amalan 5’s di USIM.

Program 5’s dipopularkan dan dipraktikkan di negara Jepun. Ia begitu popular pada masa kini sama ada dalam sektor awam mahupun sektor swasta. Amalan 5’s merupakan  pendekatan yang berkesan untuk motivasikan pekerja, meningkatkan produktiviti dan mewujudkan persekitaran tempat kerja yang selesa. 5’s dalam bahasa melayu bermaksud sisih, susun, sapu, seragam, sentiasa amal.

Menurut, En. Mohd Salehudin Sukor, Penolong Pendaftar Unit Pengurusan Kualiti selaku Penyelaras 5’s, hampir 2 tahun amalan 5’s diaplikasikan di USIM. Untuk permulaan USIM telah mendapat khidmat nasihat dari Syarikat Integrated Kaizen dan pada 27 Mei 2007 USIM telah melancarkan amalan 5’s di peringkat USIM.

“Sehingga kini kami meneruskan amalan 5’s dengan membuat audit jabatan setiap bulan bagi memastikan semua warga USIM sentiasa mengamalkan pendekatan 5’s”, tambah beliau lagi.

“Untuk memastikan amalan 5’s berterusan di kalangan warga USIM, Unit Pengurusan Kualiti telah menganjurkan pertandingan jabatan cemerlang yang akan diumumkan pada setiap bulan di Majlis Perhimpunan Bulanan Kakitangan USIM”, kata beliau semasa menyampaikan taklimat mengenai 5’s.

Turut diadakan sesi lawatan ke Jabatan Pendaftar, Bendahari dan Canselori supaya mereka lebih memahami pendekatan amalan 5’s untuk diaplikasikan di tempat kerja mereka.

Oleh :
Siti Maizatul Akmar Ismail
Pembantu Wartawan
Unit Perhubungan Awam
pwartawan@usim.edu.my
Tel : 06-7988025/8026/8027/8028/8058