NILAI, 12 MEI 2016 – Usaha menarik minat mahasiswa/i Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)  untuk berkecimpung dalam bidang usahawan tani berhasil apabila seramai 89 orang yang mendaftar sebagai ahli Kelab MyAgrosis USIM sejak 2012 diperkenalkan.  Namun, Majlis Pelancaran diadakan pada 12 Mei 2016 yang dirasmikan oleh Ketua Pengarah Pertanian Malaysia YBhg. Dato’ Ahmad Zakaria bin Mohd Sidek.

Kelab ini dibawah kelolaan Pusat Pembangunan Keusahawanan Siswa (PPKS) USIM dan telah menjalankan tiga projek utama iaitu projek Agro-Ladang (Tanaman Fertigasi: rock-melon, cili dan terung), Agro-Akua (ternakan ikan keli dan tilapia) dan Agro-Niaga (K-Shoppe Mini Market) yang diusahakan oleh ahli-ahli kelab yang bukan berlatar belakang bidang pertanian kerana USIM belum menawarkan bidang pertanian buat masa ini. Namun mereka bersungguh untuk belajar mendalami bidang usahawan tani.

Menurut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Dato’ Dr. Hassan Basri Awang Mat Dahan, tujuan Kelab ini ditubuhkan adalah untuk melatih mahasiswa/i USIM menjadi usahawan siswa tani moden yang berkeyakinan dan berdaya saing. Malah ia turut membuka perspektif baru di kalangan mahasiswa untuk mengangkat martabat sektor pertanian sebagai suatu perniagaan yang menguntungkan melalui teknologi moden dalam pengeluaran dan pemasaran produk asas tani.

“Kelab ini turut mendapat kerjasama sepenuhnya daripada Jabatan Pertanian sebagai Penasihat Kelab di samping  jalinan yang erat dengan FAMA, Jabatan Perikanan serta Agrobank dalam menjayakan pelbagai projek agropertanian di USIM”, tambah Dato Dr. Hassan.

Manakala Ketua Pengarah Pertanian Malaysia YBhg. Dato’ Ahmad Zakaria bin Mohd Sidek berkata, penubuhan kelab MyAgrosis di Institusi- Institusi Pengajian Tinggi (IPT) pada tahun 2011 adalah merupakan satu program kerjasama Blue Ocean Strategy di antara Kementerian  Pengajian Tinggi (KPT) dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA).

“Sehingga kini, semua Institusi Latihan Pertanian di bawah MOA berjumlah 16 buah dan sebanyak 20 IPT telah menubuhkan  Kelab MyAgrosis membawa kepada jumlah ahli terkumpul seramai 25,114 orang. Dalam pelaksanaan program ini, setiap jabatan dan agensi di bawah MOA diberi tanggungjawab untuk menyelaras dan memantau kelab yang ditubuhkan di IPT”.

Majlis turut menyampaikan penyerahan kad keahlian Agrobank kepada presiden Kelab dan mock checque RM140,000.00 dari Kementerian Pertanian Malaysia sebagai dana kepada ketiga-tiga projek yang dijalankan oleh Kelab MyAgrosis USIM.

Noorumaina Mohamed Yunus

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204