NILAI, 24 NOV 2015 –Seramai 55 peserta dan sebanyak 57 kertas kerja yang dibentangkan dari pelbagai Universiti Awam antaranya dari UKM, UPM,UIAM, UPSI, MAHSA University dan UNISEL sempena pengajuranSeminar Kebangsaan Media dan Dakwah 2015 yang berlangsung di Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan USIM.

Ia merupakan kesinambungan daripada dasar akademik Program Komunikasi di dalam subjek Seminar Penyiaran dan Seminar Kewartawanan yang memberi pendedahaan kepada pelajar Komunikasi Tahun 4 dalam urusan pengurusan dan penyertaan seminar. Program tahunan pada kali ini adalah bertemakan ‘Credibility, Trust & Reputation: Media In The Digital Age”untuk membincangkan pelbagai isu semasa mengenai media dan dakwah mengikut empat skop iaitu Comm & Society, Social Media & Society, Media & ICT, Llanguage and Communicatio, Youth & Media.

Menurut Prof.Dr. Zulkiple Abd Ghani, Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) kewujudan media baru yang seperti cendawan tumbuh selepas hujan ini juga bersifat  mesra pengguna dan lebih mudah didekati dan digunapakai oleh pelbagai lapisan masyarakat. Disebabkan itu juga ia dilihat sebagai satu medium komunikasi yang mampu menjadikan medan dakwah menjadi lebih efektif dan ringkas.

”Namun begitu adalah diingatkan yang kita perlu berhati-hati dengan penggunaan media baru ini yang berkaitan dengan kesahihan sesuatu informasi atau mesej yang diperolehi. Ini kerana sebagai contoh, apabila dikaitkan dengan dakwah, sesiapa sahaja boleh menjadi ’guru’ atau ’ulama segera’ dengan post dan komen sesuka hati dalam menyuarakan pendapat mereka”.

”Kita sebagai universiti berteraskan Pengajian Islam di Malaysia seharusnya menjadi peneraju dalam komunikasi Islam, menjadi harapan saya agar seminar ini dapat membantu meluaskan kefahaman secara komprehensif tentang komunikasi dari aspek Islam dan nilai-nilai agama yang mana sekaligus boleh dijadikan rujukan kepada universiti-universiti lain sama ada dari dalam dan luar Malaysia”, tambah beliau.

Ucaptama disampaikan oleh Datuk Abd Jalil Ali, Penasihat Eksekutif Editorial Sinar Harian. Turut hadir sama adalah Dekan FKP Prof. Madya Dr. Mohd Yahya Mohamed Ariffin dan Datuk Chamil Warya Karyawan Tamu Komunikasi USIM.

Noorumaina Mohamed Yunus

Tel : 06-798 8026/8027/6284 Faks : 06-798 8204