Temerloh, 16 Ogos 2011 – Mengambil teladan dari Pepatah Melayu “Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing” bersempena Bulan Ramadhan Al-Mubarak dan Hari Raya Aidilfitril yang akan menjelang tiba, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menerusi Pejabat Naib Canselor mengorak langkah mengambil peluang keberkatan ini untuk turut berkongsi nikmat yang dikecapi bersama-sama golongan kanak-kanak di Wad Kanak-kanak (Wad Melor 1 dan Wad Melor 2) Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh, Pahang.

Sumbangan berbentuk hamper ini merupakan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) USIM kepada masyarakat dan telah disampaikan oleh Yang Berbahagia Profesor Dato’ Dr. Muhamad Muda, Naib Canselor USIM kepada 60 orang pesakit kanak-kanak yang menerima rawatan di hospital tersebut.

USIM sebagai sebuah institusi ilmu yang terkehadapan berteraskan pengajian Islam bagi menyelesaikan isu-isu masyarakat dan Islam telah menggariskan objektif utama program ini iaitu untuk membina ikatan persaudaraan Islam yang kental di kalangan saudara semuslim dengan saling ziarah-menziarahi serta menghulurkan sumbangan kepada mereka yang memerlukan.

Berbekalkan iman dan ilmu serta amal jariah yang dilaksanakan, program ini akan membawa kepada peningkatan amal umat Islam di dunia dan akhirat dalam menzahirkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah SWT.

Oleh:
Bahagian Komunikasi Korporat dan Perhubungan Antarabangsa
Universiti Sains Islam Malaysia