KUALA LUMPUR, 15 Sept 2011 – USIM menang enam perak dan tiga gangsa dalam Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA 2011) anjuran Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dengan kerjasama Universiti Teknologi Mara (UiTM). PECIPTA 2011 telah diadakan selama 3 hari bermula 13 hingga 15 Oktober bertempat di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Pingat Perak tersebut berjaya diraih menerusi ‘Integrated Addiction Counselling Training Module-Revised Version’ oleh Prof. Madya Dr. Abd Halim Mohd. Hussin; ‘Biopreservation of Bread With Lactic Acid Bacteria’ oleh Prof. Madya Dr. Zaiton Hassan; ‘My Tarannum Iqra’ Barakah’ oleh Puan Anita Ismail dan ‘I-Muqaddam Noor Al-Hayt’ oleh Dr. Noorhayati Hashim.

Manakala dua lagi pingat perak telah berjaya dimenangi oleh Prof. Madya Datin Dr. Sapora sipon menerusi ‘E-Sohffnazz Family Stress’ dan ‘E-Stress Notes’.

Sementara itu, Prof. Madya Dr. Norita Md. Nawawi dengan hasil penyelidikanya ‘Live Digital Forensic Tool’; Puan Salhah Abdullah ‘Multiple Intelligences Self-Inventory (MISI)’ dan Dr. Asma Abdul Rahman menerusi ‘Methods of Teaching the Arabic Linguistic by Applying the “Method Muthla Takamullah” to Non-Arabic Speaking Students in the Universities of Malaysia’ telah berjaya memperoleh gangsa.

USIM menghantar sebanyak 21 ciptaan dan inovasi yang terdiri daripada enam kategori iaitu Advance Computing And Communication, Forensic Sciences, Humanities And Qualtiy Of Life, Green Technology And Sustainable Developement, Clinical And Health Sciences dan Socio Sciences.

Antara objektif utama PECIPTA 2011 adalah untuk mempamerkan pelbagai produk, ciptaan dan inovasi daripada institusi-institusi pengajian di Malaysia dan luar negara. Ia berhasrat untuk mengatur peluang dan rangkaian untuk penyelidik dan pencipta serta memupuk inovasi di kalangan pelajar luar bandar.

Anugerah para pemenang telah disampaikan oleh Y.Bhg Prof. Dato’ Dr Rujhan Mustafa, Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi Malaysia pada Majlis Anugerah dan Perasmian Penutup PECIPTA 2011.

Oleh:

Khairul Azizi Elias
Bahagian Komunikasi Korporat dan Perhubungan Antarabangsa
Universiti Sains Islam Malaysia
Tel: 06-798 8027/013-2575 375