NILAI, 9 Mac 2021 – Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) menawarkan dua program akademik baharu peringkat Sarjana Muda yang akan memulakan pengambilan pelajar sulungnya pada Oktober ini bagi Sesi Akademik 2021/2022 yang mana masing-masing ditawarkan di Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan dan Fakulti Sains dan Teknologi.

Menurut Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa (TNCAA), Prof Dr Abdul Rahim Abdul Rahman berkata, hasrat untuk menawarkan dua program baharu ini adalah untuk memberi peluang pendidikan dalam bidang pengurusan pelancongan Islam dan juga industri   kesihatan.

“Di Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, USIM menawarkan program Sarjana Muda Pengurusan dengan Pelancongan (Kepujian) yang memfokuskan antaranya untuk melahirkan modal insan berkebolehan sebagai pengamal industri pelancongan yang berkemahiran menyelesaikan masalah, berkeusahawanan dan mampu berkomunikasi dengan baik serta mengamalkan etika kerja Islam,” katanya.

Manakala, di Fakulti Sains dan Teknologi pula, ambilan pertama untuk program Sarjana Muda Teknologi Industri Kesihatan memberi peluang kepada pelajar menceburi bidang teknologi kesihatan dengan menawarkan peluang pekerjaan sebagai Eksekutif Perubatan Halal, Pakar Peralatan Kesihatan dan Perubatan, Konsultan, Auditor dan Pengurus Peralatan Perubatan.

Kedua-dua program ini ditawarkan dengan kerjasama pihak industri di mana, program Sarjana Muda Pengurusan dengan Pelancongan ditawarkan dalam mod kerja kursus dan juga 3U1i yang memberi peluang kepada pelajar mendapatkan pengalaman belajar secara praktikal dengan bimbingan pengamal industri. Bagi program Sarjana Muda Teknologi Industri Kesihatan yang mana berkonsepkan 2u1i iaitu 2 tahun pengajian di USIM dan 1 tahun di industri kesihatan  seperti industri pembuatan peralatan hospital, perubatan dan bahan teknologi perubatan, hospital dan pusat-pusat rawatan pesakit luar seperti pusat rehab dan dialisis.

Untuk rekod tahun 2020, USIM mencatatkan data kebolehpasaran graduan dengan peratusan sebanyak 90.2% dan ini menunjukkan bahawa program akademik yang ditawarkan di USIM adalah kompetitif dan relevan seterusnya memenuhi keperluan industri.

“Kami mengharapkan agar penawaran program akademik baharu ini akan berjaya menarik minat para pelajar khususnya pelajar aliran agama untuk mengembangkan kemahiran dan potensi dalam bidang pengurusan dan sains sekaligus membantu menjayakan visi dan misi USIM untuk melahirkan profesional Muslim dalam pelbagai bidang pekerjaan,” katanya.

“Dengan penawaran dua program baharu ini, kini USIM mempunyai 88 program akademik di peringkat Tamhidi, Pra Siswazah dan Pasca Siswazah,” katanya lagi. Permohonan kemasukan ke program-program baharu ini, termasuk ke program Tamhidi bagi lepasan SPM/Setaraf sedang dibuka melalui UPUOnline mulai 4 Januari hingga 31 Mac 2020 di upu.mohe.edu.my. Semua maklumat lanjut mengenai program baharu ini dan program pengajian yang lain boleh dilayari di laman web admission.usim.edu.my.

Disediakan oleh:
Dr Fauziah binti Hassan
Timbalan Pengarah
Pusat Pemasaran dan Kemasukan Pelajar
Universiti Sains Islam Malaysia

Dikemaskini oleh:
Pusat Komunikasi Strategik (StraComm)
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai Negeri Sembilan