Nilai, 9 Februari 2011- Majlis Anugerah Kecemerlangan Siswa 2010 (AKSIS) telah memasuki tahun ketiga penganjuranya. Berlansung di Dewan Kuliah Utama, Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia, majlis ini merupakan malam pengiktirafan buat para pelajar khususnya diatas segala jasa dan sumbangan serta pencapaian para pelajar dalam pelbagai aktiviti dan program yang telah melonjakan nama USIM sepanjang 2010.

Bertepatan dengan hasrat USIM sendiri sebagaimana dinyatakan dalam Bidang Keberhasilan Utama (USIM KRA1) yang bertekad melahirkan graduan yang holistik dan berdaya gaji tinggi, majlis ini adalah simbolik penghargaan USIM kepada pelajar yang telah berupaya memperkasakan diri mereka dengan pelbagai kemahiran insaniah sekaligus mempersiapkan diri menghadapi cabaran alam pekerjaan.

Seperti tahun-tahun yang lepas, sebanyak 10 anugerah yang terdiri daripada 15 kategori telah dianugerahkan kepada pelajar/kumpulan/pasukan/badan pelajar yang dicalonkan berdasarkan sistem merit yang dibangunkan. Anugerah–anugerah itu antaranya ialah Anugerah Cemerlang Kepimpinan, Anugerah Jasa Bakti, Anugerah Cemerlang Sukan, Anugerah Cemerlang Seni, Anugerah Cemerlang Usahawan dan beberapa anugerah lagi. Majlis anjuran Bahagian Hal Ehwal Pelajar, USIM ini telah disempurnakan oleh Y.Bhg. Dato’ Abdul Hamid Mohd Ali, Ketua  Pengarah Operasi Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB).

Dalam ucapannya, beliau menyatakan bahawa penerima-penerima anugerah pada malam tersebut perlu dijadikan contoh kepada pelajar lain diatas usaha dan komitmen yang mereka berikan kerana mereka bijak menggunakan peluang yang ada untuk menimba pengalaman serta meningkatkan “soft skills” yang mereka miliki sepanjang berada di alam universiti.

Tambahnya lagi. “Melalui Memorandum Persefahaman yang telah temetrai pada 14 Jun 2006 diantara USIM dan MAHB, ianya telah membuka ruang dan peluang penerokaan kerjasama di antara kedua-dua pihak dengan menempatkan sekumpulan mahasiswa setiap tahun untuk berkhidmat selaku Duta Kecil di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Interaksi Duta-duta kecil ini bersama pelancong Negara-negara Timur Tengah telah menampilkan anggapan awal yang menarik dan memberansangkan bukan sahaja kepada Malaysia tetapi juga kepada MAHB sebagai pengendali KLIA. Melalui peluang ini, Duta-duta kecil ini telah Berjaya meningkatkan kualiti mereka sekaligus menjana kebolehpasaran di alam pekerjaan.”

Menurut Saudara Mohd Faiz Ahmad @ Abdullah, pemenang Anugerah Cemerlang Kepimpinan (Kategori Individu Pengurusan), “Majlis seumpama ini perlu diadakan setiap tahun kerana ianya merupakan penghargaan dan pengiktirafan kepada pelajar dan secara tidak lansung menjadi batu loncatan kepada pelajar untuk terus menggapai kejayaan buat universiti”

“Setelah 4 tahun di USIM, banyak pengalaman dan kemahiran yang dapat saya timba khusunya di dalam bidang pengurusan dan komunikasi. Oleh itu, aktifkanlah diri dengan menyertai program-program, aktiviti-aktiviti yang ada di kampus. Lakukanya dengan sepenuh hati dan ikhlas kerana ianya memberikan banyak manfaat yang sangat berguna kepada kita pada masa hadapan kelak setelah bergelar graduan” tambahnya lagi yang kini sedang menjalani Latihan Industri disalah sebuah firma audit di Kuala Lumpur.

Oleh:
Khairul Azizi Elias
Seksyen Hubungan Media dan Publisiti
Bahagian Komunikasi Korporat dan Perhubungan Antarabangsa
Universiti Sains Islam Malaysia