Mohd Zaini Othman
Mohd Zaini OthmanPenolong Pendaftar, Pusat Tamhidi

Hari Raya Aidilfitri disambut pada Jumaat atau Sabtu minggu hadapan masih berstatus ‘misteri’ sehingga selesai proses melihat anak bulan Syawal yang dotetapkan pada petang Khamis hadapan, 20 April 2023 bersamaan 29 Ramadan 1444H.

Raya terkejut atau tidak, keterujaan umat Islam di Malaysia untuk menyambut 1 Syawal tetap meriah seperti  biasa, lagu-lagu klasik  malar segar bertemakan Hari Raya era 80an-90an semakin rancak diputarkan di corong-corong radio bersama lagu raya versi baharu yang tidak kurang sedap untuk di layan menaikkan mood dan feeling persiapan raya. Syarikat korporat yang sinonim dengan penerbitan iklan raya saban tahun juga sudah mula menayangkan ‘cerita’ masing-masing di kaca televisyen dan media sosial.

Dari pengamatan penulis, hanya mereka yang berjiwa kental sahaja sesuai berada di kompleks membeli belah, butik dan bazar hari raya pada waktu kini kerana perlu banyak bersabar dan tabah mengharungi kesesakan orang-ramai yang membeli belah di sana.  Memandangkan penulis dan isteri mempunyai anak yang masih kecil, tempat yang sesak sebegini sememangnya kami cuba elakkan untuk pergi atas faktor keselamatan dan kesihatan. Langkah selamat, segala keperluan pakaian hari raya telah lengkap disediakan seawal minggu pertama Ramadan lagi.

Tidak dinafikan ibu-bapa semestinya golongan yang paling sibuk menyediakan segala keperluan pakaian baharu untuk anak-anak dan paling mencabar untuk menepati tema raya sedondon. Hakikatnya, tidak kira yang sudah berkeluarga ataupun masih bujang, tetap pening kepala memikirkan apa sesuai dan cantik dipakai dari kepala sampailah ke hujung kaki untuk digayakan semasa berhari raya nanti.

Disebalik kemeriahan umat Islam membuat persiapan menyambut Aidilfitri, pada sisi yang lain keluhan masyarakat terhadap peningkatan harga barangan keperluan dan lain-lain di pasaran tidak dapat kita nafikan. Dalam laporan di media, para peniaga juga mengakui kuasa beli rakyat sekarang adalah berkurang sekaligus memberi kesan kepada pulangan kepada peniaga.

Pakar ekonomi sendiri melihat bahawa masalah peningkatan kos sara hidup yang dirasai hari ini adalah perkara besar yang tidak dapat dielakkan kerana ia berlaku mengikut peredaran zaman. Peningkatan kadar inflasi tidak dapat dihalang untuk tidak terjadi, justeru yang boleh menjadi pembolehubah dalam mengawal keadaan ini adalah pengguna itu sendiri menerapkan konsep berjimat cermat dalam kehidupan mereka.

Apabila ditekankan soal berjimat cermat, janganlah timbul salah faham sampai tidak mahu berbelanja langsung sehingga tahap mencatu barangan keperluan. Apa yang perlu difahami dalam urusan berbelanja seharian, Islam sudah memberi panduan dan nasihat yang jelas iaitu elakkan supaya tidak terlalu boros dan tidak terlalu kedekut.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta taatilah; dan infakkanlah harta yang baik untuk dirimu. Dan barang siapa dijaga dirinya daripada kekikiran maka mereka itulah orang yang beruntung.” (Surah atTaghabun, ayat 16)

Melihat pelbagai promosi potongan harga sempena Hari Raya Bersama pelbagai pakej tawaran lain, sememangnya ia umpama peluang yang tidak sepatutnya dilepaskan. Tetapi sentiasa beringat untuk ukur baju di badan sendiri dan usah mengikut saranan orang sekeliling biar papa asalkan bergaya. Penulis sarankan berbelanja dengan berhemah dan tidak menurut nafsu, sentiasa bijak mengenal pasti antara keperluan dan kehendak hati.

Kita punyai pilihan untuk menjadi pengguna yang bijak dengan mengutamakan keperluan yang penting dahulu, ketepikan soal bermewah dan bermegah kerana aliran tunai pada hari ini sangat mudah mengalir keluar berbanding mengalir masuk. Ukurlah kepada kemampuan diri agar tidak membebankan diri sendiri dan orang lain di kemudian hari. Rendahkan nafsu berbelanja berlebihan dengan sentiasa memandang kepada orang yang lebih susah dan sentiasa bersederhana walau di mana kita berada.

Jika ingin berbelanja, semak dahulu barang yang ada kemudian senaraikan apa yang benar-benar penting dan berbelanjalah di kedai menawarkan harga berpatutan. Islam tidak menghalang kita membelanjakan wang atau harta yang dimiliki. Ada nas al-Quran yang memerintahkan kita membelanjakan harta seperti firman Allah bermaksud: “Apakah bahayanya bagi mereka, kalau mereka beriman dengan Allah dan hari akhirat dan membelanjakan sebahagian rezeki yang sudah diberikan oleh Allah kepada mereka. (Surah an-Nisa, ayat 39)

Sebaik-baik corak perbelanjaan ialah bersederhana iaitu tidak terlalu bermewah dan tidak terlalu kedekut atau bakhil. Di samping bersederhana ketika berbelanja, pengguna perlu memastikan barangan atau perkhidmatan yang dibeli adalah barang keperluan yang bersesuaian dengan syariah Islam. Mutu barangan perlu diambil kira dalam proses pembelian. Perkara itu bagi memastikan setiap sen yang kita belanjakan mendapat pulangan setimpal dengan apa yang dibayar.

Selepas mendapat nikmat semula meraikan Aidilfitri seperti tradisi kebiasaannyampada tahun lalu dan tahun ini selepas beraya ‘terkurung’ pada 2020 dan 2021 akibat pandemik COVID-19, pesan penulis syukurilah nikmat ini kerana ia juga satu rezeki dari Yang Maha Esa untuk kita dapat merayakannya di kampung halaman bersama orang tua, sanak saudara dan sahabat handai.