Dr. Nuradli Ridzwan Shah Mohd Dali
Dr. Nuradli Ridzwan Shah Mohd DaliFakulti Ekonomi dan Muamalat

Kaedah nombor 6 – Menilai

Di dalam siri lepas, saya telah membuka topik perbincangan mengenai pelaburan,

Falsafah ini perlu digunakan oleh pelabur-pelabur yang saya kupas pada siri yang akan datang.

Apabila anda menjadi pelabur, anda mesti belajar dengan cepat untuk menilai risiko dan ganjaran. Ayah kaya (Robert’s Mentor) menggunakan contoh sebuah anak saudara membina sebuah tempat burger.

“Jika anda mempunyai anak saudara dengan idea untuk berdiri burger dan dia memerlukan $25,000, adakah itu menjadi pelaburan yang baik?”

“Tidak,” jawab Robert. “Terdapat terlalu banyak risiko untuk ganjaran terlalu kecil.”

“Sangat baik,” kata ayah kaya, tetapi bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa anak saudara ini telah bekerja untuk rantaian burger utama selama 15 tahun yang lalu, telah menjadi naib presiden setiap aspek penting dalam perniagaan, dan siap untuk keluar sendiri dan membina rantaian burger di seluruh dunia? Dan bagaimana jika anda boleh membeli 5 peratus daripada syarikat dengan $ 25,000?

Adakah itu menarik minat anda? ”

“Ya,” kata Robert. “Pasti kerana ada lebih banyak ganjaran untuk jumlah risiko yang sama.”

Sama ada pelaburan dalam stok sebuah syarikat atau pembelian hartanah, sentiasa menganalisis penyata kewangan. Anda boleh menentukan betapa menguntungkan perniagaan dengan melihat penyata kewangannya dan menghitung nisbah kewangan.

Berkaitan: Kiyosaki 10 Peraturan Terbaik untuk Kejayaan

Untuk pelaburan harta tanah, anda mengira apa yang tunai-tunai, berdasarkan jumlah wang tunai yang anda perlu belanjakan untuk bayaran pendahuluan.