Dr Muzaffar Syah Mallow
Dr Muzaffar Syah MallowPensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang

Kerajaan perlu memberi pertimbangan serius terhadap pengunaan vape dalam negara kita. Isu vape sudah mendapat tempat, bukan sahaja dalam negara kita malah di serata dunia yang mula mensyaki terdapatnya kesan negatif terhadap pengunaannya kepada kesihatan pengguna.

Terdapat juga kebimbangan dalam kalangan pakar bahawa pengunaan vape akan menyebabkan pengguna meneruskan tabiat merokok mereka, melemahkan segala usaha yang telah dan sedang diambil bagi menghentikan tabiat merokok serta mendedahkan golongan bawah umur untuk merokok.

Isu vape mula mendapat perhatian masyarakat antarabangsa termasuk di Malaysia apabila media melaporkan beberapa orang remaja di Amerika Syarikat dimasukkan ke hospital disyaki akibat mengunakan vape.

Berdasarkan perkembangan semasa serta kebimbangan yang diluahkan oleh ramai pihak terhadap vape, kerajaan perlu memandang serius isu pengunaannya kerana dibimbangi ia boleh membawa kesan tidak diingini terhadap penguna.

Apa yang lebih ditakuti ialah pengunaan vape dalam kalangan golongan bawah umur dalam negara kita seperti golongan remaja serta golongan kanak–kanak. Walaupun terdapat beberapa cadangan supaya penjualan dan pengunaan vape ini dikawal selia melalui satu bentuk peruntukan undang–undang, namun persoalan harus ditanya sejauh mana kita mampu menguatkuasakan cadangan peruntukan terbabit, terutamanya bagi membendung golongan bawah umur daripada membeli dan mengunakan vape?

Penjualan dan pengunaan rokok tembakau biasa pun dilihat masih tidak dapat dikawal sepenuhnya kepada golongan bawah umur berkenaan, apatah lagi vape. Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada mengubati.

Oleh yang demikian, adalah penting supaya kerajaan mengambil langkah yang tegas dari sekarang terhadap isu pengunaan vape ini dalam negara kita sebelum pengunaan vape ini berada diluar kawalan seperti yang berlaku terhadap rokok biasa.

Bagi mengatasi masalah penggunaan vape, kerajaan boleh mempertimbangan untuk menguatkuasakan keputusan Muzakarah Khas Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada 21 Dis 2015 lalu yang memutuskan bahawa hukum penggunaan rokok elektronik, termasuk vape adalah haram.

Pandangan hukum oleh muzakarah ini dimaklumkan oleh pengerusinya sendiri iaitu Abdul Shukor Husin selepas Muzakarah Khas Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia.

Abdul Shukor berkata semua ahli muzakarah bersetuju bahawa penggunaan rokok elektronik, termasuk vape adalah haram. Keputusan itu dibuat setelah membuat pertimbangan daripada semua sudut termasuk syariah, perubatan dan saintifik serta unsur pembaziran dan budaya tidak sihat. Kajian dari sudut kesihatan turut diambil kira hasil maklumat yang diperoleh daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang melakukan pengumpulan maklumat mengenai kesan penggunaan bahan itu di seluruh dunia.

Malah pakar kesihatan juga mendapati vape dan rokok elektronik tidak dapat membantu perokok dan perokok tegar untuk berhenti merokok. Agama Islam melarang keras umatnya melakukan sebarang perkara yang membawa kemudaratan serta merugikan. Ini selaras dengan firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah, ayat 195 yang bermaksud, “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”.

Walaupun terdapat pelbagai jenis kempen kesedaran dijalankan oleh beberapa pihak bagi mewujudkan kesedaran orang ramai terhadap isu pengunaan vape, namun ia dilihat masih tidak memadai dan efektif untuk mengekang masalah pengunaan vape ini dalam negara kita. Lebih membimbangkan ialah masalah merokok ini juga dilihat telah mula menular dalam kalangan generasi muda yang masih bersekolah.

Oleh itu, keputusan pengharaman vape seperti yang dikeluarkan oleh Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan itu perlu diberi pertimbangan untuk dijana atau dikuatkuasakan sebagai satu bentuk peruntukkan undang-undang yang lebih jelas bagi mengekang orang ramai daripada terus mengunakan vape. Kerajaan boleh melihat langkah undang–undang yang diambil oleh beberapa buah negara dunia mengenai isu vape.

Beberapa buah negara telah mengharamkan sepenuhnya penjualan rokok elektronik dan vape seperti Argentina, Brazil, Thailand, Singapura, Brunei, Oman, Panama, Jordan, Mexico, Qatar, China Taipei, Turki serta Emiriah Arab Bersatu.  Kerajaan boleh mempertimbangan untuk mewujudkan sebuah jawatankuasa khas bagi mengkaji cadangan ini dengan teliti sebelum sebarang kata putus diberikan terhadapnya.

Sebarang keputusan muktamad terhadap isu pengunaan vape di negara kita perlu memberi keutamaan terhadap aspek keselamatan dan kesihatan rakyat, bukannya bersandarkan kepentingan mana–mana industri yang berkaitan vape.

Artikel ini adalah pandangan penulis dan disiarkan pada 10 November 2019 di Free Malaysia Today : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/11/10/kuatkuasa-keputusan-muzakarah-haram-vape/